Maa- ja metsätalousministeriö on rahoittanut IP Kasvikset Perussertifioinnin käyttöönoton Suomessa.
Jord- och skogsbruksministeriet har finansierat ibruk tagningen av IP Frukt och Grönt Grundcertifieringen i Finland.

 

 

   

 

 

Ajankohtaista | Aktuellt

  • MIten tehdään 0.2 Omavalvonta? 0.2 Toimenpidesuunnitelma lähetetään sertifiointilaitokselle vuosittain  maaliskuun loppuun mennessä. Lue lisää tässä!
    Hur utför man 0.2 Egenrevision? 0.2 Åtgärdsplanen skall lämnas in till certifieringsbolaget årligen före utgången av mars. Läs mera här!
  • IP Yleiset Ehdot - uusi versio atui voimaan 1.1.2017 alkaen (nyt myös suomenkielinen versio saatavissa)
    IP Allmänna Villkor - ny version i kraft fr.o.m. 1.1.2017
  • IP Kasvikset Perussertifiointi standardi (tuotantosäännöt) uudistumassa. Uusi standardiversio tulossa näillä näkymin vuonna 2018
    IP Frukt och Grönt Grundcertifiering standarden uppdateras som bäst. Ny version av standarden är att vänta nästa år 2018.
  • Laatujärjestelmävalintaopas valmistunut
    Guide för val av kvalitetssystem är färdig. Tilaukset ja hintatiedustelut tästä
    Beställningar och priser finns här!
  • Lue lisää (esim IP kursseistamme) tässä | Mera aktuellt (bl.a.om IP kurser) finns här.
     
  • "Perussertifioinnin käyttöönotto kasvisten laadun varmennuksessa" -hankkeemme on päättynyt. Lue lisää maa- ja metsätalousministeriön rahoittamasta ruokaketjuhankkeestamme tässä.

 

IP Kasvikset Perussertifiointi

IP Kasvikset Perussertifiointi on tarkoitettu alkutuotantoyrityksille, joiden asiakkaat edellyttävät puolueetonta, kolmannen osapuolen sertifioimaa tuotantoa. Perussertifioinnissa keskitytään tuoteturvallisuuden varmentamiseen.

IP standardin omistaa ruotsalainen Sigll Kvalitets-
system Ab. Puutarhaliitto toimii standardiomistajan paikallisena asiamiehenä Suomessa. Ruotsalainen sertifiointilaitos SMAK tekee IP Kasvikset Perussertifiointi -auditointeja suomeksi ja ruotsiksi.

Standardikäsikirja

IP Kasvikset Perussertifiointi -standardi* on tärkeä käsikirja viljelijälle, koska se sisältää tuotanto-ehdot, joiden täyttyminen on vuosittain tarkastettava (itsearviointi) käymällä standardi läpi. IP Yleiset Ehdot -standardi* sisältää sertifiointia koskevat säännöt.

IP Kasvikset Perussertifiointi standardin sekä IP Yleiset Ehdot voit tilata pdf-tiedostna maksutta (tai maksullisena tulosteena) tilauslomakkeella (sivun vasemmassa laidassa). Jos asut
Suomen ulkopuolella, sinun on käännyttävä suoraan standardin omistajan puoleen täältä.

*Standardikäsikirjojen tekijänoikeudet omistaa Sigill Kvalitetssystemet AB.
Julkaisun sisällön jäljentäminen kokonaan tai osittain ilman Sigill Kvalitetssystem AB:n suostumusta on kirjallisten ja taiteellisten teosten tekijänoikeudesta annetun lain (1960:729) mukaan kielletty. Kielto koskee kaikenlaista jäljentämistä: painamalla, kopioimalla jne. Sallittua on ainoastaan  julkaisun lataaminen elektronisessa muodossa, sisällön tulostaminen ja kopiointi IP sertifioinnin valmistelua ja täytäntöönpanoa varten. Kaikki muu käyttö vaatii Sigill Kvalitetssystem AB:n kirjallisen suostumuksen
.

Miten IP Kasvikset Perussertifiointiin
pääsee mukaan?

Alkutuotantoyritykset hakevat sertifiointia  täyttämällä virallisen hakulomakkeen, joka sijaitsee sivun vasemmassa laidassa ja lähettämällä sen SMAK Certifiering AB:hen. Otathan yhteyttä meihin jos kaipaat lisätietoja.

Miten IP Kasvikset sertifioitu tuotanto merkitään?

Tuotepakkauksiin tulee ainoastaan yrityksen GC -numero (GC = grund certifiering, perussertifiointi). Koska kyse on business-to-business toiminnasta, IP Perussertifiointi -sertifikaatin saanut yritys ei saa
merkitä tuotteitaan taikka pakkauksia järjestelmään liittyvällä logolla.
’IP sertifioitu tuotanto’ -merkkiä saa käyttää erikseen määritellyin ehdoin business-to-business -toiminnassa. Kotimaiset Kasvikset ry on hyväksynyt IP Kasvikset Perussertifioinnin vaihtoehdoksi Laatutarha-auditoinneille.

Paljonko maksaa?

Viljelmällä tehdään joka toinen vuosi auditointi.  Auditointien välivuosina on itsearvioinnin
hallinnollinen tarkastus, eli itsearvioinnin tulokset lähetetään sertifiointilaitokselle tarkastettavaksi. Hinnaksi on yleensä muodostunut keskimäärin noin 1000 euroa / yritys / vuosi. Suurelle yritykselle vuosimaksu on muutaman satasen suurempi. Yksityiskohtainen hintalaskelma löytyy vasemman sivun marginaalista. Hinta-arviossa on mukana vuosimaksu, hallinnointipalkkio, sertifiointimaksu, itsearvioinnin tarkastusmaksu ja tarkastajan matkakulut. Huomioithan että matkakulukorvausta voidaan lisätä jos matka-aika yhteensuuntaan ylittää tunnin. Katso hinnastosta tarkemmat hintatiedot.

Infotilaisuuksia ja tiedotusta

Järjestämme kursseja, myös tilauksesta sekä  ja neuvontakäyntejä. Otathan yhteyttä, jos haluat kuulla lisää!

 Lisätietoja: hanna.skogster@puutarhaliitto.fi ja katarina.lassheikki@puutarhaliitto.fi

IP Frukt&Grönt Grundcertifiering

Grundcertifieringen lämpar sig för de primärproducenter av vilka uppköparen kräver certifierad produktion. Grundcertifieringens fokus är på produktsäkerheten.
 
IP standarden, där IP Frukt & Grönt Grundcertifiering ingår, ägs av Sigll Kvalitetssystem Ab i Sverige. Puutarhaliitto - Trädgårdsförbundet är lokalt ombud för Sigill Kvalitetssystem här i Finland. Det svenska certifieringsbolaget SMAK Certifiering AB utför revisionerna på både finska och svenska.

Regelhandbok

IP Frukt&Grönt Grundcertifiering -standarden är en viktig handbok för odlaren. Den innehåller produktionskraven som skall uppfyllas och som man skall årligen gå igenom (egenrevision). IP Allmänna Villkor innehåller certifieringsreglerna. Du kan beställa *standarden i kostnadsfritt pdf format (eller som avgiftsbelagt tryckalster) genom att fylla i registrerings- och beställningsblanketten (finns i sidans vänstra marginal). Om du inte bor i Finland bör du däremot vända dig direkt till IP Sigill Kvalitetsystem Ab, vars hemsidor finns här.
 
*Upphovsrätten till handböckerna tillhör Sigill Kvalitetssystem AB.
Att mångfaldiga innehållet i regelhandboken, helt eller delvis, utan medgivande från Sigill Kvalitetssystem AB, är förbjudet enligt lagen (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk. Förbudet gäller varje form av mångfaldigande: genom tryckning, kopiering etc. Det är endast tillåtet att ladda ner handboken som elektronisk fil, skriva ut innehållet och göra en kopia för ändamålet att förbereda och genomföra en IP-certifiering. All annan användning kräver skriftligt medgivande från Sigill Kvalitetssystem AB

Hur ansluter man sig?

Primärproducenter kan ansöka om certifiering genom att fylla i ansökningsblanketten som finns i nätsidans vänstra marginal. Skicka in den ifyllda blanketten till certifieringsbolaget SMAK. Tag gärna kontakt med oss ifall du är osäker på certifieringskravet, du önskar ett rådgivningsbesök, eller ifall du vill diskutera närmare.

Hur märker man ut certifieringen?

IP grundcertifieringen framgår med en GC nummerserie (GC=grund certifiering). Det finns ett IP certifierad produktion märke, men det får enbart användas på företagets dokument, inte på själva produkterna. Inhemska Trädgårdsprodukter har godkänt IP Frukt&Grönt Grundcertifieringen som ett alternativ till Kvalitetsgårdauditeringarna.

Priset?

Certifieringsauditeringar på företaget utförs vart annat år och vart annat år görs en administrativ granskning av företagets interna revision (egenkontrollen). Priset är i genomsnitt ca 1000 € / företag / år. Årsavgiften är några hundra euro högre för större företag. I prisbedömningen ingår årsavgift, administrationsavgift, avgift för certifieringsauditering vart annat år, avgift för granskningen av intern revision vart annat år, samt auditörernas resekostnader. Observera dock att det kan komma till på priset resekostnader ifall auditörens resetid överskrider 1 timme åt ett håll. Se närmare prisuppgifter i prislistan som finns i sidans vänstra marginal.

Infotillfällen och mer information

Vi ordnar utbildingstillfällen, även enligt beställning samt rådgivningsbesök. Tag kontakt med oss om du vill veta mer!
 
Mer information:

IP F&G Grundcertifiering stödmaterial


0.1 Flödesschema - ppt - Sigill Kvalitetssystem AB
0.1 Flödesschema - Sigill Kvalitetssystem AB
0.2 Åtgärdsplan - Toimenpidesuunnitelma FI - Sigill Kvalitetssystem AB
1.1 Riskbedömning - checklista för ny odlingsplats - FI - Sigill Kvalitetssystem AB
2.1, 4.1 Egen försäkran - Sigill Kvalitetssystem AB
2.6 Riskbedömning organisk gödsel - Sigill Kvalitetssystem AB
2.7 Nitrat_sallat_spenat odlingsåtgärder - Sigill Kvalitetssystem AB
2.8 gödseljournal friland grund | Sigill Kvalitetssystem AB
2.9 Odlingsjournal för växthusodling - Sigill Kvalitetssystem AB
2.12 Riskbedömning för vatten - FI - Sigill Kvalitetssystem AB
2.16 Inventarieförteckning växtskyddsmedel - Sigill Kvalitetssystem AB
2.19 Avtalsmall för inhyrda tjänster - Sigill Kvalitetssystem AB
2.22 och 2.23 Journal bekämpning av skadegörare | Sigill Kvalitetssystem AB
2.22 och 2.23 Journal ogräsbekämpning | Sigill Kvalitetssystem AB
3.3, 4.6, 6.4 6.11 Underhåll och rengöring (version 20.10.2015)- Sigill Kvalitetssystem AB
5.4 Återkallelseplan - Sigill Kvalitetssystem AB
6.3 Avfallsjournal | Sigill Kvalitetssystem AB
6.12 Hantering av krossat glas packeri och lager - Sigill Kvalitessystem AB
6.12 hantering av krossat glas växthus - Sigill Kvalitessystem AB
6.14 Hygien och ordning växthus - Sigill Kvalitetssystem AB
6.14 Hygien och ordning vid skörd - Sigill Kvalitetssystem AB
6.16 Regler för besökare - friland (version 20.10.2015) - Sigill Kvalitetssystem AB
6.16 Regler för besökare - växthus (version 20.10.2015) Sigill Kvalitetssystem AB

© Copyright/Tukimateriaalin tekijänoikeudet kuuluvat: | Upphovsrätten till stödmaterialen tillhör: Sigill Kvalitetssystem AB, Stockholm, Sverige.

 

 

Maa- ja metsätalousministeriö on rahoittanut suomenkielisen aineiston laadintaa.

IP Kasvikset Perussertifiointi tukimateriaali


0.1 Prosessikuvaus - ppt - Sigill Kvalitetssystem AB
0.1 Prosessikuvaus - Sigill Kvalitetssystem AB
0.2 Toimenpidesuunnitelma - Åtgärdsplan - pdf - FI - Sigill Kvalitetssystem AB
0.2 Toimenpidesuunnitelma - Åtgärdsplan - FI - Sigill Kvalitetssystem AB
1.1 Uuden viljelypaikan riskinarviointi - FI - Sigill Kvalitetssystem AB
2.1, 4.1 Vakuustodistus - Sigill Kvalitetssystem AB
2.6 Orgaanisen lannoitteen riskinarviointi - Sigill Kvalitetssystem AB
2.7 Nitratti salaatissa pinaatissa viljelytoimet - Sigill Kvalitetssystem AB
2.8 Lannoituskirjanpito avomaa | Sigill Kvalitetssystem AB
2.9 Viljelymuistiinpanot kasvihuoneviljelyssä - Sigill Kvalitetssystem AB
2.12 Riskinarviointi vedenkäytölle - FI - Sigill Kvalitetssystem AB
2.19 Sopimus vuokrapalveluista - Sigill Kvalitetssystem AB
2.22 ja 2.23 Kasvinstuhoojien torjunta - lomake
2.22 ja 2.23 Rikkakasvitorjuntatoimet - lomake
3.3, 4.6, 6.4 6.11 Underhåll och rengöring (version 20.10.2015)- Sigill Kvalitetssystem AB
5.4 Takaisinvetosuunnitelma - Sigill Kvalitetssystem AB
6.3 Jätekirjanpito
6.12 Rikkoutuneen lasin käsittely pakkaamossa ja varastossa - Sigill Kvalitetssystem AB
6.12 Rikkoutuneen lasin käsittely kasvihuoneessa - Sigill Kvalitetssystem AB
6.14 Hygienia- ja järjestyssäännöt kasvihuoneelle - Sigill Kvalitetssystem AB
6.14 Sadonkorjuun hygieniasäännöt - Sigill Kvalitetssystem AB
6.16 Vierailijaohje-avomaa Sigill Kvalitstssystem AB
6.16 Vierailijaohje-kasvihuone Sigill Kvalitetssystem AB

Muu tukimateriaali | Annat stödmaterial


Vakuustodistus - Egen försäkran - Declararion | Puutarhaliitto - Trädgårdsförbundet
2.11 Koneiden ja laitteiden kalibrointi ja huolto - lomake | Kotimaiset Kasvikset ry
2.11 Maskinunderhåll och kalibreringar - blankett | Inhemska Trädgårdsprodukter rf
2.16 Kasvinsuojeluvaraston inventaariolomake | Kotimaiset Kasvikset
2.16 Inventarieblankett för växtskyddslagret | Inhemska Trädgårdsprodukter
2.17_3.2_3.3_4.6_6.1_6.3_6.4 Viljelmän omavalvontakuvaus | Kotimaiset Kasvikset
2.17_3.2_3.3_4.6_6.1_6.3_6.4 Odlingens egenkontrollbeskrvining | Inhemska Trädgårdsprodukter
2.20 Ruiskujen testaus ja riskiarviointi | MMM asetus 4/2016
2.20 Testning och riskbedömning av sprutor | JSM förordn 4/2016
2.23_Kasvinsuojelutoimenpiteet - lomake | Puutarhaliitto - Trädgårdsförbundet
2.23 Säker hantering av växtskyddsmedel | Jordbruksverket
3.3 Siivous- ja jätehuoltorutiinien kuvaus – Städ- och avfallshanterings rutiner - PL
Vihannes- ja perunavaraston olosuhteiden kontrollointi - lomake | Kotimaiset Kasvikset
Kontroll av förhållanden i grönsakseller potatislager - blankett | Inhemska Trädgårdsprodukter
Takaisinvetosuunnitelma | Kotimaiset Kasvikset
Takaisinvetosuunnitelma - lomake - Tillbakadragningsplan | Kotimaiset Kasvikset
Takaisinkutsutestaukset saatekirje | Lähde: HY / Ruralia instituutti ja Puutarhaliitto
Takaisinvetotestaus | HY / Ruralia instituutti ja Puutarhaliitto
Toimintaohje jäämäylityksen varalle | HY / Ruralia instituutti ja Puutarhaliitto
6.2 Haittaeläintorjunnan seurantalomake | Uppföljning av bekämpningen av skadedjur - Lähde: Kotimais
6.2 Haittaeläimien torjunta – omavalvontakuvaus | Puutarhaliitto ry
6.2 Uppföljning och bekämpning av skadedjur - egenkontrollbeskrivning | Puutarhaliitto ry
6.2 Ohje jyrsijätorjuntaan | Lähde: Tukes ja Evira
6.2 Gnagarbekämpningsdirektiv - Källa: Tukes och Evira
6.14 Ohje hyvää työhygieniaan ja turvalliseen ja terveelliseen työskentelyyn | Kotimaiset kasvikset
6.14 Direktiv för god arbetshygien och sunda arbetsmetoder | Inhemska Trädgårdsprodukter rf
6.14 Perehdytyslomake | Handledningsblankett (Fi,Sve,Eng,Rus,Est) - KK ry
Vierailijaohje | HY / Ruralia instituutti
Anvisningar för besökare | Källa: HY / Ruralia institutet

Riskinarviointi myötäilee alkutuotantoyrityksen tuotantoprosessia

Standardin tarkastuspisteet on ryhmitelty lukuihin joiden numerointi mukailee pääpiirteissään yllä olevaa yleistä prosessikaaviota.Tämä yleinen prosessikaavio on periaatteessa sovellettavissa kaikkiin puutarha-alan alkutuotantoyrityksiin, kuten marjan-, hedelmän-, vihannesten-, juuresten- kuin myös perunantuotantoyrityksiin. Standardin tarkastuspisteissä varmistetaan hyvä tuoteturvallisuus eri tuotantovaiheissa, ottaen huomioon sekä tuotantopaikka, työvaiheet että tuotantopanosten käyttö.

Standardin sisällys:

  • 0. Omavalvonta
  • 1. Tuotantopaikka
  • 2. Kasvuston perustaminen ja viljelytoimet
  • 3. Sadonkorjuu
  • 4. Sadonkorjuun jälkeiset toimet
  • 5. Jäljitettävyys ja tuotteiden merkintä
  • 6. Perusedellytykset tuoteturvallisuudelle

 


Linkkejä tukimateriaaleihin

Usein kysyttyä

Mihin LaatutarhaPLUS nimi hävisi?

Uuden sertifioinnin virallinen nimi "IP Perussertifiointi kasviksille - laadunvarmennus pohjoisiin oloihin" on pitkä ja moni saatta ikävöidä työnimenä käytettyä LaatutarhPLUSsaa.

Syy pitkälle uudelle nimelle on yksinkertainen. Käytännössä IP Perussertifiointi kasviksille muodostaa perustason Ruotsissa käytössä olevalle IP Sigill Frukt&Grönt sertifioinnille. Järjestelmä on tarkoituksella luotu osaksi ruotsalaista IP Sigill - sertifiointijärjestelmää, pohjoismaisen yhteistyön mukanaan tuoman synergiaedun toivossa sekä kustannustehokkuuden saavuttamiseksi.

Perussertifiointistandardin nimeäminen osaksi IP Sigill standardiperhettä oli edellytys olemassaolevan ruotsissa voimassa olevan sertifiointijärjestelmän akkreditoinnin hyödyntämiselle.

Vuoden 2013 alussa käynnistyneen Kasvisten laatujärjestelmät -hankkeen kutsumanimenä käytettiin   LaatutarhaPLUS. Hankkeen tavoitteena oli luoda kasvisten alkutuotannolle kolmannen osapuolen auditointiin perustuva laatujärjestelmä. Luotu laatujärestelmä kulkee tänä päivänä nimellä IP Kasvikset Perussertifiointi. Kasvisten laatujärjestelmät hankkeen Laatuketjurahoitus päättyi kesäkuussa 2014. Lue lisää jo päättyneestä hankkeesta tässä!