Anmäl dig till evenemanget Öppna Trädgårdar senast 7.6

Ett av sommarens mest efterlängtade evenemang är Öppnat Trädgårdar. Man kan anmäla sin trädgård till evenemanget ända till och med den 7. juni. Själva evenemanget ordnas söndagen 5. juli klockan 12-17. Då är trädgårdsportarna öppna för alla intresserade. I år finns det för första gången också möjlighet att delta i evenemanget virtuellt. Skicka in en video där du presenterar din trädgård till Puutarhaliitto- Trädgårdsförbundet senast 21.6 så publiceras de i Öppna Trädgårdar i Hemsoffan Youtube-kanalen i juli.

Mera information om hur man anmäler sig och om virtualbesök i trädgårdar hittar du på www.oppnatradgardar.fi.  

Trädgårdskunskap tillsammans

Årets tema är trädgårdskunskap tillsammans. Trädgården är i bästa fall ett paradis av mångfald både för ägaren, besökaren och hela ekosystemet. I trädgården kan man vila en stund, få nyttig vardagsmotion och njuta av växandets under. Trädgården lär dig något nytt varje dag, men det allra bästa är ändå att byta erfarenheter med andra hobbyodlare.

Öppna Trädgårdar i Hemsoffan

För den som i år inte vill delta i evenemanget på plats finns det möjlighet att göra en virtuell trädgårdstur 5.-31.juli på Youtube. I några minuter långa videon presenterar ägarna sina trädgårdar. Videon skickas sedan via Wetransfer till niina.oinonen@puutrhaliitto.fi .  Man kan också få videon länkad till sin trädgårdsprofil ifall man öppnar sin trädgård under evenemanget och på det sättet finns videon kvar, och det går att göra virtuella besök även efter juli. Arrangörernas tips är att på detta sätt inkludera digikunniga ungdomar i närkretsen i trädgårdshobbyn. Också Facebook och Instagram är i aktiv användning under hela evenemanget.

 Coronan har ökat trädgårdsskötseln

I trädgårdarna syns med all sannolikhet mycket nyttoväxter under sommaren 2020, eftersom ett av de mest populära tidsfördriven under coronavåren har varit att odla ätbart. Även andra växter har fått ett lyft i år, då man i avsaknad av annan hobbyverksamhet har haft tid att satsa på sin trädgård och ofta gjort den till en hemtrevlig oas för avslappning och pyssel. Efterfrågan på trädgårdsväxter har varit rekordstort i år, berättar man från Puutarhliitto – Trädgårdsförbundet. 

Anmäl din trädgård till evenemanget genom att gå in på www.oppnatradgardar.fi och skapa en trädgårdsprofil. För trädgårdsprofilen behövs 2–5 bilder och en kort presentation av trädgården. Sista anmälningsdagen är 7.6. Därefter postas ett informationspaket till alla trädgårdar som deltar I evenemanget. I år uppmanas dessutom trädgårdarna att ta hand om både människors och växters hälsa genom att under utomhusevenemanget iaktta tillräckligt avstånd till andra och genom att avstå från buffettraktering. Trädgårdarna håller öppet mellan klockan 12 och 17, så mängden besökare vid samma tidpunkt kan hållas på en skälig nivå.

Öppna Trädgårdar arrangeras av Puutarhaliitto – Trädgårdsförbundet ry i samarbete med Kotipuutarha-lehti och Svenska Trädgårdsförbundet rf. Nikolai och Ljudmila Borisoffs trädgårdsfond och Maiju och Yrjö Rikalas fond understöder evenemanget.
Samarbetspartners är Biolan, Allergi- hud- och astmaförbundet med kampanjen ’Terve askel luontoon’ samt FN:s internationella växthälsoår 2020.

 

Bild: Hundratals trädgårdsportar öppnas 5.7 kl. 12-17.

 

 

 

Ytterligare information:

evenemangskoordinator Heidi Wirtanen, Svenska Trädgårdsförbundet rf,
avoimetpuutarhat@puutarhaliitto.fi  tel. 045-665 4956

 Evenemangsansvarig: Timo Taulavuori, timo.taulavuori@puutarhaliitto.fi tel. 040-745 30 05.

 

Bild: Hundratals trädgårdar öppnar sig 5.7. klo 12 – 17.

www.avoimetpuutarhat.fi  www.oppnatradgardar.fi

www.biolan.fi/

www.kasvinterveydenvuosi.fi

Instagram: #avoimetpuutarhat

Facebook: avoimetpuutarhat