Anmälningstiden för Öppna Trädgårdar pågår till 19.6!

Årets tema är Trädgårdarna och klimatförändringen

Många drömmer om att få öppna sin trädgård för allmänheten i augusti. Då mognar skörden – kanske också årets grönsak; tomaterna. Trädgården är som frodigast i augusti, då sensommaren bjuder på all sin blomsterprakt. På grund av klimatförändringen kan man följa med nya växter som redan nu trivs i trädgårdar ett nordligare klimat och som ger riklig skörd.

Växtsäsongen har blivit längre och medeltemperaturerna har stigit i Finland. I samband med Öppna Trädgårdar kan man ta en titt på exotiska grönsaker och prydnadsväxter som inte tidigare gått att odla i Finland. Å andra sidan kämpar trädgårdarna med växlande väderfenomen som bjuder på nya utmaningar för ägarna. Men varje växande trädgård bidrar till att bromsa klimatförändringen, genom att binda kol i marken och på så sätt minska mängden koldioxid som bildas.

Anmälningstiden pågår

I år ordnas evenemanget den 7 augusti. Anmälningstiden fortsätter på www.oppnatradgardar.fi till den 19 juni. Flera hundra intressanta och ovanliga trädgårdar väntas delta. Enligt responsen från tidigare år brukar både besökare och värdar njuta av dagen.

Årets samarbetspartner är Kekkilä, vars täckmaterial kan användas för att förbättra jorden och öka livskraften. Täckmaterialen gör också skötseln av grönsaksland och planteringar enklare samt minskar behöver av bevattning. Som en följd av klimatförändringen drabbas också hobbyodlaren allt oftare av både torrperioder och kraftiga regn i sin trädgård. Att använda täckmaterial eller låta marken vara täckt av växtlighet är bland de bästa sätten att minska effekterna av olika extremväder.

Kekkilä ger 30 deltagare möjlighet att testa olika täckmaterial, ett för grönsaksland samt planterings- och trädgårdsflis. Mer information om täckmaterial och tips på vad man ska komma ihåg när man öppnar sin trädgård för publiken ges vid ett webinarium 31 maj. Webinariet är på finska.

Man kan anmäla sig via länken https://q.surveypal.com/PUUHA-hanke-webinaari-31.05.2022/0

Information finns också www.oppnatradgardar.fi

Öppna Trädgårdar arrangeras av Puutarhaliitto – Trädgårdsförbundet ry och Svenska Trädgårdsförbundet rf. Övriga samarbetspartners är Maiju och Yrjö Rikalas trädgårdsstiftelse, Nikolai och Ljudmila Borisoffs trädgårdsstiftelse, samt Kotipuutarhalehti, Kekkilä och Marttaliitto.
Evenemanget ordnas i samarbete med det europeiska Rendez vous aux Jardins-nätverket.
Mer information finns på www.avoimetpuutarhat.fi och www.oppnatradgardar.fi 

Evenemangskoordinator detta år är Jaana Ojanen vid Puutarhaliitto. Hennes kontaktuppgifter är  jaana.ojanen@puutarhaliitto.fi eller telefon 050 518 5715. Hon hjälper vid behov med anmälningar och att skapa en profil på webbsidan.

www.avoimetpuutarhat.fi och www.oppnatradgardar.fi 

Evenemangsansvarig Timo Taulavuori Puutarhaliitto ry, timo.taulavuori@puutarhaliitto.fi p. 040 745 3005

Evenemangskoordinator Jaana Ojanen, Puutarhaliitto ry, jaana.ojanen@puutarhaliitto.fi p. 050 518 5715

Bild 1 och 2. Trädgården är som frodigast i augusti, då sensommaren bjuder på all sin blomsterprakt.