Arvosta ympäristöä -valitse kotimaisia kasviksia

 

Kotimaisten avomaavihannesten ja marjojen kesäsesonki on alkanut! Raikkaan vihreät sipuliniput, kesäkurpitsat, varhaisperunat ja mansikat ovat saapuneet myyntikojuille ympäri Suomen. Kotimaiset vihannekset, marjat ja hedelmät ovat kestävä valinta ruokapöytään, mutta miksi? Uusien pohjoismaisten ravitsemussuositusten mukaan kasviksia kannattaa lisätä ruokavalioon terveellisyyden lisäksi myös ympäristösyistä.

Kasteluvettä riittää

Moni kasvi kaipaa vettä kesän kuumimpina aikoina tuottaakseen satoa. Mitä parempi sato hehtaaria kohden saadaan, sen huolellisemmin on hyödynnetty arvokas maaperä, jolla kasveja viljellään. Jotta lannoitus ja tehty työ sadon eteen tuottaisi, on riittävä kastelu tärkeää kuivaan aikaan.

Suomessa vettä on onneksi saatavilla hyvin, joten kastelu ei vaikuta juomaveden saatavuuteen eikä kastelu kuormita vedenjakelua. Nykyisin kastelumenetelmät voivat olla hyvinkin tehokkaita ja vettä säästäviä mikrokastelujärjestelmien myötä. Silloin vesi annostellaan esimerkiksi suoraan mansikan juurelle, kun veden tarve on suurimmillaan.

Lähes kaikki Suomessa käytetty kasteluvesi on pintavettä, joka on otettu tilan läheisyydessä olevista järvistä tai lammista. Kastelumäärät vaihtelevat vuosittain, sillä kasvukauden sateisuus ja lämpötila vaikuttavat kastelutarpeeseen. Sateisena kesänä kasteluntarve on Suomessa vähäistä.

Kasvinsuojelua kestävästi

Suomessa myytiin maatalouskäyttöön vuonna 2018 kolmanneksi vähiten kasvinsuojeluaineita hehtaaria kohden muihin Euroopan maihin vertailtaessa. Viileän kasvukauden ja talven ansiosta monet hyönteiset ja kasvitaudit eivät selviydy Suomen olosuhteissa. Tästä syystä myös torjunta-aineiden käyttö on vähäisempää verrattuna lämpimämpiin Euroopan maihin. Hyödyllistä on myös se, että meidän viljelmämme ovat pieniä moniin maihin verrattuna ja sijaitsevat eri puolilla maata.

Lisäksi myös avomaan puutarhatiloilla hyödynnetään biologista kasvinsuojelua, jolloin käytetään esimerkiksi petohyönteisiä, jotka saalistavat tuhohyönteisiä, kuten kirvoja ja ripsiäisiä, satokasveista. Biologisen torjunnan menetelmiä kehitetään jatkuvasti ja samalla niiden käytettävyyttä edistetään viljelmillä.

Kuljetusmatkat lyhyitä

Kotimaisen puutarhatuotteen matka kaupan hyllylle on lyhyt. Sen ei tarvitse kulkea pitkää laiva- tai lentomatkaa. Parhaimmassa tapauksessa tuote on saapunut kaupan hyllylle kylän lähituottajalta, jolloin tuote on varmasti tuoretta ja kuljetuksen päästöt vähäisiä. Kotimaisia tuotteita ostamalla tuetaan kotimaista yrittäjyyttä ja maaseudun elinvoimaisuutta.

Laadun takaa Sirkkalehtimerkki

Sirkkalehtimerkki on kotimainen laatujärjestelmä. Merkki varmistaa, että tuote on suomalaisen lainsäädännön mukaisesti tuotettu, laadukas, ja esimerkiksi työntekijöiden työskentelyolosuhteet ovat asianmukaiset. Tänä vuonna Sirkkalehti -laatujärjestelmään on lisätty myös luonnon monimuotoisuutta ja viljelyn kestävyyttä arvioivia kohtia.

 

Kuva 1. Kasviksia kannatta syödä vähintään puoli kiloa päivässä (Timo Taulavuori)

Lisätietoja:

Emma Kaakko, MMM, asiantuntija ympäristöystävällinen viljely, emma.kaakko@puutarhaliitto.fi

p. 044 4939410

Timo Taulavuori, MMM, toimitusjohtaja, timo.taulavuori@puutarhaliitto.fi

p. 040 745 3005.