Avoimet Puutarha -kunniamaininta Kirsi Elgin ja Juha Viinikaisen puutarhalle

 

Puutarhaliitto julkistaa vuoden Avoin Puutarha-kunniamaininnan edellisenä vuonna tapahtumaan osallistuneiden puutarhojen joukosta. Tämän vuoden Avoin Puutarha on Kirsi Elgin ja Juha Viinikaisen puutarha Jyväskylässä. Valinnan tehnyt toimikunta kuvailee perusteluissaan, että tässä puutarhassa toteutuu ennakkoluulottomasti erilaisten materiaalien kierrätys. Lisäksi omistajat edistävät ansiokkaasti toimillaan suomalaista puutarhakulttuuria.

 

Viime vuonna Avoimet puutarhat tapahtuman aikana Kirsin ja Juhan puutarhassa vieraili runsas neljäsataa vierailijaa viiden tunnin sisällä. Aikaisempia vuosina kävijöitä on ollut jopa enemmänkin, mutta koronavuosi vähensi vieraiden määrää, kertoo Kirsi Elg. Hän valmistelee jo vauhdilla osallistumista tämän vuoden tapahtumaan 20. kesäkuuta. Puutarhainnostus on vienyt tämän pariskunnan lähes kokonaan mukaansa, sillä Kirsi toimii Jyväskylän puutarhaseurassa tapahtumavastaavana ja houkuttelee myös muita seuran jäseniä osallistumaan tähän hyvän mielen kesätapahtumaan.

 

Ideoita jalostetaan yhdessä

 

Ideoita omaan puutarhaan syntyy pariskunnan kahvipöydässä, mutta niitä on löytynyt myös ulkomaanmatkoilta. Viime vuonna rakennetun muuripuutarhan idea syntyi Englannin matkan jälkeen lentokoneessa. Juha oli vaipunut mietteisiinsä koneessa, minkä jälkeen pariskunta aloitti keskustelun toteutuksesta. Lopputuloksena syntyi suomalainen versio englantilaisesta rauniopuutarhasta ruusuineen.

 

Kirsin ja Juhan puutarhassa kierrätetään paljon vanhaa, ja niille luodaan samalla kokonaan uusia käyttötarkoituksia. Hevosniittokoneesta syntyy kärhötelineitä, vanhat kivet ja tiilet löytävät uusia sijoituspaikkoja. Käytöstä poistetut keittiötuolit ilahduttavat puutarhassa vierailijoita uudelleen värikkääksi maalattuina. Kierrätys ja luonnon arvostus ovat tärkeitä ja on osa meidän puutarhajuttua, näin Kirsi kuvailee pariskunnan yhteistä ideointia.

 

Haluamme kannustaa muita

 

Meidän ajatuksenamme on, että haluamme osaltamme olla edistämässä suomalaista puutarhakulttuuria ja samalla innostaa muita. Vierailijoiden kanssa käydyt ajatustenvaihdot ovat antoisia ja mahdollistavat molemminpuolista oppimista ja puutarhailon jakamista. Tämä sopii myös vuoden teemaan, joka on Opitaan yhdessä puutarhassa. Kirsi ja Juha jakavat kuvailoa sekä Facebookissa että Instagramissa kaikkien iloksi.

 

Kuva1. Kirsi Elg ja Juha Viinikainen suunnittelevat ja toteuttavat yhdessä puutarhaansa kierrättäen muun muassa vanhoja materiaaleja. Kuva Teija Tuisku

 

Lisätietoja: 

Instagramissa ja Facebookissa Kyllinkaunis-hakusanalla löytyy kuvia kohteesta.

 

Tulevan kesäkuun Kotipuutarha-lehdessä 6/2021 on juttu Kirsin ja Juhan puutarhasta

 

Kirsi Elg, Kirsin ja Juhan Puutarha, elgkirsi@gmail.com

 

Timo Taulavuori, Puutarhaliitto ry, p. 040 745 3005, timo.taulavuori@puutarhaliitto.fi