Yli 60 000 puutarhavierailu päivän aikana

Avoimet Puutarhat -tapahtuma järjestettiin kymmenennen kerran sunnuntaina 20. kesäkuuta. Tapahtumapäivänä Itä-  ja Etelä-Suomessa tutustuttiin upeasti kukkiviin puutarhoihin ennätyslämpimissä tunnelmissa. Pohjois-Suomessa puutarhatapahtumaa vietettiin selkeästi viileämmässä kesäsäässä. Kesäkuun puutarhat olivat täynnä kukkaloistoa, sillä alkukesän hyvät ja lämpimät säät olivat jouduttaneet kasvua ja runsastuttaneet kukintaa.

Puutarhakohteita oli lähes 550 ja niissä vieraili keskimäärin 127 henkeä sunnuntaipäivän aikana. Tämä tarkoittaa yli 60 000 puutarhavierailua.  Puutarhan omistajat ja vierailijat olivat palautekyselyn mukaan hyvin tyyyväisiä tapahtumaan. Suurin osa osallistujista kertoi vain nauttineensa kesätapahtumasta ja mielenkiintosista kohteista. Monelle tärkeä motiivi osallistua tapahtumaan oli päästä tutustumaan muihin harrastajiin ja vaihtamaan heidän kanssaan kokemuksia puutarhanhoidosta ja erilaisista kasveista. Uusi kohteita joukossa oli noin kolmannes. 

Heinäkuussa kotisohvalta

Tapahtuma jatkuu Avoimet Puutarhat Kotisohvalla -virtuaalitapahtumana Youtube-kanavalla heinäkuun loppuun asti. Kanavalla esitellään 40 puutarhaa videoituina. Omistajat kertovat ja näyttävät puutarhansa mielenkiintoisimpia näkymiä alle kymmenen minuutin esityksinä.

Koko kesän puutarhamatkaillaan

Avoimet puutarhat sivusto toimii koko kesän puutarhamatkailusivustoina. Kotimaan mielenkiintoisia puutarhoja ja matkailukohteita voi etsiä matkan varrelta www.avoimetpuutarhat.fi -sivujen kautta. Osa kohteista on julkisia nähtävyyksiä, mutta joukossa on myös yksityisiä kohteita, jotka ovat auki joko sopimuksesta tai tiettyinä aikoina. Puutarhojen kuvaukset, yhteystiedot ja aukioloajat löytyvät kohde-esittelyistä

Ensi vuonna elokuussa

Yleisön toivomuksesta tapahtuma järjestetään ensi vuonna sunnuntaina 7. elokuuta, jolloin on mahdollisuus nähdä puutarhat loppukesän runsaudessaan ja tutustua erityisesti hyötypuutarhoihin, joissa on silloin alkanut jo sadonkorjuuaika.

 

Tapahtuman järjestävät yhdessä Puutarhaliitto ry ja Svenska Trädgårdsförbundet rf. Tapahtuman yhteistyökumppaneina ovat Maiju ja Yrjö Rikalan sekä Ljudmila ja Nikolai Borisoffin puutarhasäätiöt sekä Kotipuutarha-lehti ja Kekkilä. Tapahtuma toteutetaan yhteistyössä eurooppalaisen Rendez vous aux Jardins-verkoston kanssa.

Kuva 1. Tämän vuoden kohteissa pääsi ihailemaan alkukesän runsasta kukintaa yksityisissä puutarhoissa. (Kuva Timo Taulavuori)

Lisätietoja:

www.avoimetpuutarhat.fi ja www.oppnatradgardar.fi 

Tapahtumavastaava Timo Taulavuori Puutarhaliitto ry, timo.taulavuori@puutarhaliitto.fi p. 040 745 3005

Tapahtumakoordinaattori Sanne Wikström, Svenska trädgårdsförbundet rf sanne.wikstrom@tradgard.fi p. 045 665 4956