Elokuiset puutarhat houkuttelivat ennätysyleisön

 

Elokuun ensimmäisenä sunnuntaina avautui yli 850 puutarhaporttia eri puolella Suomea. Mukana oli yksityisiä pihoja, siirtolapuutarhoja, julkisia nähtävyyksiä ja matkailukohteita. Mielenkiintoiset kohteet ja mainio kesäsää houkuttelivat 95 000 innostunutta kävijää puutarhavierailuille.

Jo 11. kerran!

Tapahtuma järjestettiin jo 11. kerran Puutarhaliiton toimesta. Sekä vierailijoiden että puutarhansa avanneiden palautteet olivat jälleen hyvin positiivisia, kertoo tapahtumavastaava Timo Taulavuori. Moni kävijä oli erityisen iloinen siitä, että kerran vuodessa on mahdollisuus vierailla yksityisissä puutarhoissa. Kaikkien aikojen suurimpaan kävijämäärään vaikutti myös kohteiden ennätyksellinen määrä ja se, että viidennes kohteista oli uusia. Hyvä ja lämmin kesäsää teki vierailuista erityisen nautinnollisia. Elokuun alun puutarhat olivat lisäksi parhaimmillaan.

Tapahtuman teemana oli Puutarhat ilmastonmuutoksessa, mikä myös kirvoitti keskustelemaan puutarhojen muuttuvista olosuhteista ja kasvivalikoimasta.  Yhä eteläisemmät kasvit yleistyvät suomalaissa puutarhoissa, kertoo Taulavuori. Toisaalta ailahtavat sääilmiöt tuovat aivan uusia haasteita myös tuttujen kasvien menestymiseen. Erityisesti tänä vuonna talven jääpeite/-polte oli haitannut ruohovartisten kasvien talvehtimista  Etelä-Suomessa. Toisaalta pidentyvät kasvukaudet lisäävät satomääriä ja lisäävät sekä kukintaa että kasvua monilla kasveilla.

Tapahtuman järjestivät yhdessä Puutarhaliitto ry ja Svenska Trädgårdsförbundet rf. Tapahtuman yhteistyökumppaneina olivat Maiju ja Yrjö Rikalan sekä Ljudmila ja Nikolai Borisoffin puutarhasäätiöt sekä Kotipuutarha-lehti, Martat ja Kekkilä. Tapahtuma  toteutettiin? yhteistyössä eurooppalaisen Rendez vous aux Jardins -verkoston kanssa.

Säveliä puutarhassa vuonna 2023

Avoimet puutarhat järjestetään vuonna 2023 tuttuun tapaan sunnuntaina silloin 9. heinäkuuta.  Mukaan odotetaan jälleen vanhoja tuttuja kohteita sekä uusia mielenkiintoisia puutarhoja. Vuoden teemana on yhteiseurooppalainen ”Puutarhan Sävelet”. Puutarhan äänimaailmaan kuuluvat monet luonnon äänet, mutta järjestäjät kannustavat järjestämään pieniä musiikkituokioita puutarhan katveessa.

Kuva 1. Elokuisen tapahtuman parhaat hetket koettiin, kun puutarhaharrastajat kohtasivat toisiaan.

Lisätietoja:

www.avoimetpuutarhat.fi ja www.oppnatradgardar.fi  #avoimetpuutarhat2022

 

Tapahtumavastaava Timo Taulavuori Puutarhaliitto ry, timo.taulavuori@puutarhaliitto.fi p. 040 745 3005

Tapahtumakoordinaattori Jaana Ojanen, Puutarhaliitto ry, jaana.ojanen@puutarhaliitto.fi p. 050 518 5715