GLOBALG.A.P.- laatujärjestelmä puutarhayrittäjille

Puutarhaliitto ry on toiminut jo vuosia kasvisten ja koristekasvien laatujärjestelmien neuvontapalvelujen tarjoajana tuottajille. Kaupan kysynnästä aloitteen saaneet järjestelmät mahdollistavat laadukkaiden tuotteiden myynnin niin kotimaan markkinoilla kuin viennissäkin. Laatujärjestelmien avulla kauppa varmistaa muun muassa tuotteiden turvallisuutta ja tuotannon laatua.

Uusimpana kokonaisuutena Puutarhaliito tarjoaa asiantuntemustaan kansainvälisen kaupan vaatimuksiin tuomalla syötävien kasvisten ja koristekasvien tuottajille GLOBALG.A.P.- laatujärjestelmän ja sen työehtoihin paneutuvan lisäosan GRASPin.

Puutarhaliitto on jo vuosia auttanut viljelijöitä Suomen ja Ruotsin markkinoilla vahvan aseman saavuttaneen IP-sertifiointijärjestelmän käytössä. Kolmannen osapuolen sertifioimien laatujärjestelmien rinnalla on lisäksi käytössä kotimainen Laatutarha-järjestelmä, jossa viljelijälle tarjottava auditointi on neuvonnallinen. Yli tuhat suomalaista puutarha-alan viljely-yritystä ja pakkaamoa on jo näiden edellä mainittujen järjestelmien käyttäjinä.

Kansainvälinen kauppa synnytti tarpeen

Tarve GLOBALG.A.P.-järjestelmälle syntyi Suomessa toimivan Lidl-kauppaketjun vaatimuksesta ja toisaalta esimerkiksi kasvisten, erityisesti peruna-alan vientitarpeista. Maailmankaupassa arvostetaan erityisesti sitä, että myyjäosapuoli pystyy vakuuttamaan ostajan sekä tuotantoon että työvoimaan liittyvien asioiden hoitamisesta hyvin. Tavoitteena on suomalaisten yritysten laadunvarmennuksen ja kilpailukyvyn vahvistaminen.

Puutarhaliitto on palkannut laatujärjestelmien erityisasiantuntijan Anne Piiraisen valmentamaan ja kouluttamaan tuottajia, jotta he saisivat käyttöönsä kansainvälisesti tunnetun GLOBALG.A.P. -laatujärjestelmän. Puutarhaliitto liittyy myös GLOBALG.A.P.in Farm Assurer-toimijaksi, jolloin neuvontapalvelut, käännökset ja muut materiaalit saadaan virallistettua ja lainsäädäntöömme ja käytänteisiimme sopiviksi.

Koulutusta ja opastusta

Ensimmäinen GLOBALG.A.P.-valmennus järjestetään Helsingissä 12. 11. 2019. https://my.surveypal.com/Puutarhaliiton-laatujarjestelmakoulutukset-syksylla-2019

Lisätietoa järjestelmistä ja koulutuksesta GLOBALG.A.P.-erityisasiantuntija Anne Piiraiselta p. 040 962 2527 tai anne.piirainen@puutarhaliitto.fi.

Kuva: Kaupan valikoimissa olevilta kasviksilta vaaditaan laatujärjestelmiä takaamaan laadukasta tuotantotapaa ja työoloja.

Lisätietoja:

Anne Piirainen, erityisasiantuntija, Puutarhaliitto ry, 040 962 2527, anne.piirainen@puutarhaliitto.fi

Katarina Lassheikki, laatupäällikkö, Puutarhaliitto ry, 040 5520 267, katarina.lassheikki@puutarhaliitto.fi

Timo Taulavuori, toimitusjohtaja, Puutarhaliitto ry, 040 745 3005, timo.taulavuori@puutarhaliitto.fi