Vuoden pelargoni 2023 on kotipelargoni ”Hoplaxin Fanny”

Vuoden pelargoniksi valittiin kotipelargoni (Pelargonium Zonale-Ryhmä) ”Hoplaxin Fanny”. Se on erityisen kaunis valkokukkainen kotipelargoni, jonka kukinto on lähes pallon muotoinen. Nuorissa kukissa on häivähdys vaaleanpunaista sekä limetinvihreää. ”Hoplaxin Fanny” muistuttaa hienostuneita, vanhoja ranskalaisia pelargoneja. Se on malliesimerkki kasvista, joka on kulkenut samassa suvussa yli 80 vuoden ajan, ja jota on jaettu pistokkaina sukupolvelta toiselle sekä ystäville että naapureille. ”Hoplaxin Fanny” on osa perheen ja suvun historiaa ja sitä kautta suomalaista arjen kulttuurihistoriaa.

 

”Hoplaxin Fannyn” tunnettu historia ulottuu 1940-luvun Porvooseen. Se on saanut nimensä suvun ensimmäisen tiedetyn kasvattajan Fanny Holmbergin mukaan. Fanny syntyi vuonna 1887 Porvoossa talolliseen perheeseen. Hän sai perinnöksi rukin ja lampaan. Fanny avioitui renki Anders Nybergin kanssa, ja perhe muutti Porvoon Hoplaxiin pientilalle vuonna 1946. Osa vanhan maatilan maista on edelleen suvun omistuksessa.

Martta-tyttären mukana Fanny-äidin pelargoni seurasi muutoissa ensin Porvoosta Helsinkiin ja sieltä Tampereelle. Suvun lisäksi pelargonista on jaettu runsaasti pistokkaita myös muille. Martan poika Lars Savonen, kutsumanimeltä Lasse, kasvatti Fanny-isoäitinsä pelargonia Raaseporissa. Lassen viherpeukalotaitojen ansiosta se säilyi vuosikymmenien ajan elinvoimaisena. Lasse antoi miniälleen Minna Savoselle lahjaksi pelargonin 2000-luvun alussa, koska tiesi miniänsä olevan kukkakasveista kiinnostunut ”kukkahöpsö”. Savonen kokosi pelargonin historian talteen. Hän on jakanut paljon pistokkaita pelargoniharrastajille ja myös Suomen pelargoniyhdistyksen vanhojen suomalaisten pelargonien keräykseen. Yhdistys arvioi pelargonin niin kiinnostavaksi, että yhdistyksen emokasveista huolehtiva Tiina Hiltunen Pelargonitaivaassa on lisännyt sitä myyntiin. Kasvi on ollut mukana Luonnonvarakeskuksen (Luke) pelargonihankkeissa Varsin hyvät vanhat pelakuut ja Perinnepelargoneista hehkua puutarhaviljelyyn.

 

Tiina Hiltunen Suomen Pelargoniyhdistyksestä sekä ”Hoplaxin Fannyn” historian tallentaja Minna Savonen sekä Luken tutkijat Maarit Heinonen, Jaana Laamanen ja Saara Tuohimetsä ovat tavattavissa Kotipuutarha-lehden osastolla 30.3. klo 14.00–14.30.

 

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:

 

Minna Siltala, päätoimittaja, Kotipuutarha-lehti

minna.siltala@puutarhaliitto.fi p. 040 525 1583

www.kotipuutarha.fi

Maarit Heinonen, Luke (Vanhojen suomalaisten pelargonien historia, tiedonvälityshankkeen vetäjä)

maarit.heinonen@luke.fi

Jaana Laamanen, Luke (Pelargonien kasvinterveysasiat, tutkimushankkeen vetäjä)

jaana.laamanen@luke.fi

Saara Tuohimetsä, Luke (Pelargonien ulkoiset tuntomerkit, valokuvat)

saara.tuohimetsa@luke.fi­­­

Minna Savonen (Vuoden pelargonin 2023 kasvattaja ja historian tallettaminen)

minnasavonen66@gmail.com

Tiina Hiltunen, Pelargonitaivas (Pelargonien keräys ja valinta)

tiina@pelargoni.fi

Suomen Pelargoniyhdistys ry

pelargoniyhdistys.wordpress.com

Valokuvat vapaasti käytettävissä:

HopFannyn kukinto kuva Saara Tuohimetsä.jpg

HoplaxinFanny Minna Siltala.jpg

HoplaxinFanny1_Anne-Mari Siltala.jpg

HoplaxinFanny2_Anne-Mari Siltala.jpeg