I väntan på sommaren och Öppna Trädgårdar!

19.3.2021

 

Årets populäraste trädgårdsevenemang Öppna Trädgårdar ordnas för tionde gången söndagen 20.6.2021 kl. 12-17. Det nationella evenemanget har under åren lockat tusentals besökare till privata och offentliga trädgårdar runt om i Finland.

Intresset för trädgårdar har ökat under det senaste åren då coronapandemin  pågått. Många har inspirerats att förnya sin trädgård och har skapat helt nya miljöer i trädgården. Årets tema är “Vi lär oss tillsammans i trädgården!” Temat ska inspirera trädgårdsägare att dela med sig av sin kunskap till besökarna och tvärtom. Det intressantaste med trädgård som hobby är att den erbjuder en oändlig massa att lära och uppleva varje år, för åren är olika och det medför nya glädjeämnen och utmaningar för trädgårdsentusiaster.

 

Registreringen är öppen

Nu är det dags att anmäla din egen trädgård till evenemanget genom att skapa en egen profil på sajten www.oppnatradgardar.fi Webbsidan är inte bara till för evenemanget, utan den fungerar också som en plats där man hittar både offentliga och privata trädgårdsbesöksmål under hela säsongen. I profilen ska finnas basinformation om trädgården och bilder.

Under evenemanget iakttas gällande corona-restriktioner. De trädgårdar som deltar kommer i början av juni att få anvisningar om hur evenemanget genomförs tryggt. Den virtuella versionen “Öppna trädgårdar från hemmasoffan”, som blev populär i fjol, finns med också i år. Närmare instruktioner om hur man deltar virtuellt ges i slutet av våren.

Öppna Trädgårdar arrangeras av Puutarhaliitto – Trädgårdsförbundet ry och Svenska Trädgårdsförbundet rf. Samarbetspartners är Nikolai och Ljudmila Borisoffs trädgårdsfond och Maiju och Yrjö Rikalas fond, samt Kotipuutarhalehti och Kekkilä BVB.

Bild1. I år är temat för Öppna trädgårdar “Vi lär oss tillsammans i trädgården”s

Bild 2. Hundratals trägårdar lockar besökare de 20. Juni runt i Finland

Mer information:

www.avoimetpuutarhat.fi och www.oppnatradgardar.fi 

evenemangsansvarig Timo Taulavuori Puutarhaliitto ry,

 timo.taulavuori@puutarhaliitto.fi p. 040 745 3005

evenemangskoordinator Sanne Wikström, Svenska trädgårdsförbundet rf,

sanne.wikstrom@tradgard.fi tel. 045 665 4956