Ilmoittaudu Avoimet puutarhat-tapahtumaan 7.6. mennessä!

 

Kesän odotetuimpia tapahtumia on valtakunnallinen Avoimet Puutarhat. Oman puutarhan ilmoittautumisaika tapahtumaan päättyy 7. kesäkuuta. Varsinainen tapahtuma on sunnuntaina 5. heinäkuuta klo 12 – 17, jolloin se on avoin kaikille kiinnostuneille. Tänä vuonna tarjotaan ensimmäisen kerran mahdollisuus osallistua tapahtumaan myös etänä. Avoimet Puutarhat Kotisohvalla -virtuaalikierroksen videot lähetetään 21. 6. mennessä Puutarhaliittoon, joka julkaisee ne Youtube-kanavalla.

Ilmoittautuminen ja lisätietoa tapahtumasta ja sen virtuaalikierroksesta löytyvät www.avoimetpuutarhat.fi  -sivuilta.

Yhdessä oppien puutarhassa

Tämän vuoden teemana on Yhdessä oppien puutarhassa. Vihreä ja kukkiva piha on parhaimmillaan monimuotoinen paratiisi sekä omistajilleen, vierailijoille että koko muulle eliökunnalle. Puutarhassa on helppo hengähtää, harrastaa hyötyliikuntaa ja seurata kasvun ihmettä. Puutarha ja sen hoitaminen opettavat tekijäänsä päivittäin, mutta parasta on luonnollisesti kokemusten vaihtaminen yhdessä muiden harrastajien kanssa. Puutarhassa viihtyvät myös niin pienet eliölajit kuin isommat linnut ja nisäkkäät[TT1] .

Avoimet Puutarhat Kotisohvalla

Niille, jotka eivät halua tänä vuonna osallistua tapahtumaan joko esittelijöinä tai vierailijoina, on mahdollista tehdä virtuaalikierros puutarhoissa 5. – 31. heinäkuuta Youtube-kanavalla. Muutaman minuutin esittelyissä puutarhan omistajat esittelevät puutarhansa ja sen suosikit. Videot lähetetään Wetransfer-palvelulla osoitteeseen niina.oinonen@puutarhaliitto.fi. Video voidaan linkittää myös tapahtumaan livenä osallistuvien puutarhojen profiiliin, jolloin vierailulle pääsee myös tapahtumapäivän jälkeen. Tapahtumajärjestäjien vinkkinä on ottaa lähipiirin digitaitoiset nuoret tällä tavalla mukaan ikuistamaan puutarhaharrastamista. Myös Facebook ja Instagram toimivat aktiivisina koko tapahtuman ajan, jolloin niihin voi lähettää makupaloja omasta pihastaan jo ennen tapahtumaa.

Korona on innostanut pihapuutarhureita

Kesän 2020 puutarhoissa näkyvät kaikella todennäköisyydellä lukuisat hyötykasvit, sillä koronakevään yksi suosituimpia harrastusmuotoja on ollut syötävien kasvien viljely. Suomalaiset ovat tänä vuonna muutenkin kunnostautuneet kasvien parissa, sillä yhä useammasta koti- ja mökkipuutarhasta on tehty viihtyisiä puuha- ja oleskelukeitaita muun harrastustoiminnan rajoitusten vuoksi. Puutarhakasvien kysyntä on ollut ennätyksellistä, kerrotaan Puutarhaliitosta.

Tapahtumaan voi ilmoittaa oman puutarhansa sivuilla www.avoimetpuutarhat.fi luomalla sinne kuvien kera oman puutarhaprofiilin. Ilmoittautumisaika päättyy 7. kesäkuuta, minkä jälkeen tapahtumaan osallistuville puutarhoille postitetaan info- ja esittelypaketit. Tänä vuonna puutarhoja ohjeistetaan lisäksi pitämään huolta niin ihmisten kuin kasvien terveydestä. Ulkoilmatapahtuma turvallisuudesta pidetään huolta turvavälien avulla ja tarjoiluissa luovutaan seisovista pöydistä. Tapahtumat ovat auki klo 12 – 17, jolloin tapahtuman samanaikainen osallistujamäärä voidaan pitää kohtuullisena ja rajoitusten mukaisena.

Avoimet puutarhat -tapahtuman järjestää Puutarhaliitto ry yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Svenska Trädgårdsförbundet rf:n kanssa. Maiju ja Yrjö Rikalan sekä Nikolai ja Ljudmila Borisoffin puutarhasäätiöt tukevat tapahtumaa. Yhteistyökumppanina on lisäksi Biolan Oy, Allergia-, iho- ja astmaliitto ’Terve askel luontoon’ -kampanjallaan sekä YK:n kansainvälinen Kasvinterveyden vuosi.

Kuva: Sadat suomalaiset puutarhaportit avautuvat 5.7. klo 12 – 17.

Lisätietoja:

tapahtumakoordinaattori Heidi Wirtanen, Svenska Trädgårdsförbundet rf avoimetpuutarhat@puutarhaliitto.fi  puh. 045 665 4956

 tapahtumavastaava Timo Taulavuori, Puutarhaliitto ry

timo.taulavuori@puutarhaliitto.fi puh. 040 745 3005.

www.avoimetpuutarhat.fi  www.oppnatradgardar.fi

www.biolan.fi/

www.kasvinterveydenvuosi.fi

Instagram: #avoimetpuutarhat

Facebook: avoimetpuutarhat


 [TT1]