Ilmoittautuminen Avoimet Puutarhat-tapahtumaan jatkuu 19.6. asti!

Elokuisen tapahtuman teemana on Puutarhat muuttuvassa ilmastossa

 

Elokuisen puutarhan avaaminen yleisölle on monen haaveena. Siellä kypsyy jo kesän satoa -ehkä jopa vuoden vihanneksia tomaatteja. Puutarhan kasvu on elokuussa runsaimmillaan, sillä myös syyskesän kukkijat virittäytyvät väriloistoonsa. Ilmastonmuutoksen seurauksena puutarhoissa voi seurata kasveja, jotka viihtyvät yhä pohjoisemmassa ja tuottavat myös runsaampia satomääriä.

Kasvukaudet ja keskilämpötilat ovat nousseet Suomessa. Avoimissa puutarhoissa voi bongata eksoottisia vihanneksia tai koristekasveja, joita ei vielä aiemmin pystytty kasvattamaan Suomessa. Toisaalta puutarhat kamppailevat ailahtelevien sääilmiöiden kanssa, mikä tuo uusia haasteita harrastajille. Silti jokainen kasvuvoimainen puutarha hidastaa omalla tavallaan ilmastonmuutosta sitoen kasvuunsa ja maaperään ilmastonmuutosta haitallisesti edistävää hiilidioksidia.

Ilmoittautuminen jatkuu

Tänä vuonna tapahtuma järjestetään sunnuntaina 7. elokuuta, klo 12–17. Ilmoittautuminen jatkuu sivuilla  www.avoimetpuutarhat.fi kesäkuun 19. päivään asti. Mukaan odotetaan satoja mielenkiintoisia ja erilaisia vierailukohteita ympäri Suomea! Tapahtuman palautteissa sekä puutarhansa avanneet että niissä vierailleet ovat nauttineet yhteisistä hetkistä.

Teemana puutarhat ilmastonmuutoksessa

Tapahtuman yhteistyökumppanina on Kekkilä, jonka puutarhakatteilla voidaan parantaa muun muassa maaperää lisäämällä sen elinvoimaa. Puutarhojen katteet helpottavat myös kasvimaan ja istutusryhmien kastelua ja vähentävät tarvetta rikkakasvien kitkemiseen kesän aikana. Ilmastonmuutoksen seurauksena kotipuutarhurikin kokee yhä useammin sekä pitkiä kuivia sääjaksoja että rankkoja sateita puutarhassaan. Kate- tai kasvipintainen maa on yksi parhaista keinoista ehkäistä ilmastonmuutoksen aiheuttamien ääri-ilmiöiden haittoja puutarhoissa. 

Kekkilä tarjoaa 30 tapahtumaan  osallistuvalle puutarhalle mahdollisuuden kokeilla uusia katteita: kasvimaa-, istutus-, ja puutarhakatetta.  Lisätietoa katteista ja ilmoittautumisohjeet esittelypuutarhaksi tulee myöhemmin Avoimet Puutarhat -sivustolta. Teemapäivään osallistujille tarjotaan myös mahdollisuus osallistua PUUHA-hankkeen webinaariin tiistaina 31. toukokuuta klo 17.30–19.30 kuulemaan ajankohtaista tietoa tapahtumasta ja yhteistyöstä Kekkilän kanssa, sekä osallistumaan luentoon kotitarveviljelystä. Webinaariin ilmoittautuminen tapahtuu https://q.surveypal.com/PUUHA-hanke-webinaari-31.05.2022 kautta.

Tapahtuman järjestävät yhdessä Puutarhaliitto ry ja Svenska Trädgårdsförbundet rf. Tapahtuman yhteistyökumppaneina ovat Maiju ja Yrjö Rikalan sekä Ljudmila ja Nikolai Borisoffin puutarhasäätiöt sekä Kotipuutarha-lehti, Martat ja Kekkilä. Tapahtuma toteutetaan yhteistyössä eurooppalaisen Rendez vous aux Jardins -verkoston kanssa.

Kuva 1. ja 2. Elokuisessa puutarhassa kukoistavat sekä hyöty- että koristekasvitn tapahtuman yhteinen eurooppalainen teema on Puutarhat ilmastomuutoksessa. (Kuva Timo Taulavuori)

Lisätietoja:

www.avoimetpuutarhat.fi ja www.oppnatradgardar.fi  #avoimetpuutarhat2022

 

Tapahtumavastaava Timo Taulavuori Puutarhaliitto ry, timo.taulavuori@puutarhaliitto.fi   p. 040 745 3005

Tapahtumakoordinaattori Jaana Ojanen, Puutarhaliitto ry, jaana.ojanen@puutarhaliitto.fi p. 050 518 5715