Vielä ehtii istuttamaan juhlavuoden puun!

Kesän aikana on rekisteröity jo yli tuhat istutustapahtumaa, joilla on juhlistettu Suomen 100-vuotista itsenäisyyttä. Joukossa on niin suomalaisia tuttuja puulajeja kuin erikoisempia uutuuksia. Erityisen suosittuja ovat olleet erilaiset kuuset ja hedelmäpuut.  Istutukset kuvaavat hyvin Suomen monipuolista puukantaa ja arvostusta puita kohtaan, todetaan Puutarhaliitosta.

Sympaattista on se, että istutuksen yhteydessä on vietetty monia juhlahetkiä, joiden kunniaksi puita on istutettu. Kesän aikana on juhlittu muun muassa lastenlasten syntymiä ja serkusten tapaamisia isompien juhlien lomassa. Uusille Juhlavuodenpuu -sivuille on lisätty hakutoiminto, jonka avulla istutustapahtumia on helppo selata ja jäljittää vuosienkin jälkeen.

Vielä ehtii

Alkusyksy on parasta aikaa istuttamiselle, sillä kasvukausi jatkuu edelleen. Maan ja ilman kosteus ovat otollisia onnistuneen kasvuunlähdön kannalta. Puut ehtivät juurtua kasvupaikalle ja aloittavat keväällä kasvun heti kesäkauden alussa. Puiden juurille voi istuttaa lisäksi maanpeiteperennoja ja kukkasipuleita, jolloin keväällä on vielä enemmän odotettavaa. Vain kaikkein arimpien ja eksoottisempien kasvien osalta istuttaminen kannattaa siirtää kevääseen.

Juhlapuita voi selailla ja rekisteröidä www.puutarhaliitto.fi -sivuilla. Kuvan tapahtumasta voi liittää instagramiin  #juhlavuodenpuu -tagillä.

Lisävinkki:”Vanhan kansan oppien” mukaan tulevat kaksi viikkoa ovat istuttamisen kannalta parasta aikaa, sillä nousevan kuun aikana kasvuunlähtö on perinnetiedon mukaan ripeintä ja istutetut kasvit voimistuvat silloin talvea ja tulevaa kasvukautta ajatellen.

Kuva: juhlavuoden puun logo

Lisätietoja: puutarha-agronomi Timo Taulavuori, p. 0407453005, timo.taulavuori@puutarhaliitto.fi