Aistit viritettyinä kesäisessä puutarhassa

 

Puutarha herättää aistisi on yhteiseurooppalainen teema, jonka avulla houkutellaan tutustumaan puutarhoihin ja puistoihin aistien avulla. Teema sopii erinomaisesti nykyhetkeen. Moni suomalainenkin viettää aikaansa pääosin rakennetussa ympäristössä, virtuaalimaailmassa ja sometodellisuudessa, jossa aistit ovat ainoastaan osittaisessa ja pääosin passiivisessa käytössä. Kesäinen puutarha sen sijaan aktivoi luonnonläheisellä tavalla kaikkia viittä aistiamme.  Tämä tekee hyvää meille kaikille, sillä aistielämysten avulla syntyy uusia ajatuksia ja elämyksiä, ne virkistävät muistikuvia samalla kun mielen ja kehon hyvinvointi paranee.

Puutarhassa aistit aktivoituvat luonnollisella tavalla, kun vain annamme sille mahdollisuuden. Aistielämyksistä voi rakentaa myös oman aistisuunnistusradan, jonka rasteina toimivat viisi perusaistiamme. Näitä seuraavia rasteja voi soveltaa omassa puutarhassaan monin eri tavoin joko kesävieraiden viihdyttämiseksi tai ainoastaan omaksi huvikseen.

  1. Näkörasti

Näköaistinavulla voimme bongata ensimmäisellä rastilla puutarhan viittä eri väriä. Mitä ne ovat? Näemmekö värit samalla tavalla ja mikä miellyttää kutakin aistisuunnistajaa eniten? Lisäksi tällä rastilla voi myös tunnistaa viisi eri kasvia näköaistin avulla ja hahmottaa kasvien sekä luonnon monimuotoista arkkitehtuuria. Monen kasvin lehdistä ja kukista löytyy mielenkiintoisia yksityiskohtia, kun niitä tutkii tarkemmin. innokkaimmat voivat ikuistaa niitä piirtämällä.

 

  1. Kuulorasti

Puutarhassa kannattaa hetkeksi hiljentyä kuuntelemaan tarkasti erilaisia ääniä ja tunnistaa niitä. Mitkä linnut laulavat ja ääntelevät nyt? Tunnustamiseen voi käyttää halutessaan myös lintujen äänitunnistusäppejä. Puutarhan ääniä ovat myös ihmisten tuottamat äänet tai tuulen ja kasvien kahina. Kuuletko ehkä haavan lehtien äänen, heinien havinaa, pörriäisten suhinaa tai sateen ja veden aiheuttamia ropinoita? Jos on ihan hiljaista, voit myös kuulla omat askeleesi erilaisilla puutarhan pinnoilla. Lisäksi esimerkiksi veden solinan avulla voi myös peittää ympäristön häiritseviä ääniä. Muuttolintujen kevät- tai Birdnet-sovellukset voivat auttaa lintujen tunnistamisessa.

 

  1. Makurasti

Puutarhan makumaailma on yksi rikkaimmista. Vihannekset, yrtit, marjat ja hedelmät tarjoavat runsaasti erilaisia makuelämyksiä ja myös muistoja. Parhaiten makurasti toimii silloin kun, makutestit tehdään sokkoa. Rastilla voi olla esimerkiksi kolme tuttua tai vähän harvinaisempaa kasvista, joita tunnistetaan maun ja suutuntuman perusteella. Hyviä vaihtoehtoja ovat porkkana, persilja, salaattifenkoli, herne, nauris, tilli, mäkimeirami, tomaatti, basilika, rakuuna jne. Myös osa luonnon- ja puutarhakasveista on syötäviä ja niitäkin voi maistella puutarhassa. Lisätietoja makumaailmasta: www.ruokakasvatus.fi/makukoulu.

 

  1. Tuntorasti

Tuntoaisti herää henkiin monin tavoin ulkotiloissa. Voimme tuntea auringon lämpöä, ilman kosteutta ja maan rakennetta. Rastilla voidaan kävellä tuntoaistipolulla, jonka pohjana vuorottelevat esimerkiksi hiekka, kuusenkävyt, pienet kivet, havut tai ruoho. Jalkamme tuntoaistit aktivoituvat avojalon kävellessä. Ikiaikaisessa kiinalaisessa lääketieteessä vakuutetaan vahvasti, että jalkapohjien akupisteiden aktivoiminen heijastuu hyvinvointina koko kehoomme.  Käsin voi myös tunnustella kasvien erilaisia pintoja tai vaikkapa erilaisia maa- ja multaseoksia. Myös kasvien lehtien tunnistaminen sokkona niitä koskettamalla on toimiva rastitehtävä.  Vaahtera ja tammi ovat helppoja, mutta muiden lehtien tunnistaminen voikin olla jo vaikeampaa.

 

  1. Tuoksurasti

Hajuaistiimme liittyy monia muistoja ja hajujen yhdistäminen erilaisiin kasveihin ja muistoihin aktivoi tehokkaasti aivotoimintaamme. Puutarhat tuoksut ja hajut ovat mitä moninaisempia. Tuoksurastilla tunnistetaan kasveja, joilla on ominainen tuoksu. Tunnistuksiin sopivat parhaiten vastaleikattu ruoho, erilaiset yrtit ja kukkivat puuvartiset kasvit ja perennat. Jo pelkästään ruusut, mintut ja pelargonit tuoksuvat hyvin erilaisilta. Tunnistettavat tuoksujen lähteet suljetaan esimerkiksi lasipurkkeihin, joiden kantta raotetaan.

Aktiivisen aistisuunnistuksen voi toteuttaa käytännössä niin, että puutarhaan tehdään kiertoreitti, johon aistirastit on merkitty.  Toinen vaihtoehto on etsiä rasteja ilman karttaa. Aistisuunnistajat etsivät rastit ja kirjaavat kartan rasteihin tehtävien tulokset, joita on mahdollista yhdessä vertailla kierroksen päätyttyä. Aistirasteista osa voi olla miehitettyjä kuten makurasti, ja osa löydettävissä esimerkiksi viireillä tai vastaavilla suunnistusmerkeillä.

Aistisuunnistus sopii kaikenikäisille, ja sen vaikeusastetta voi hyvin muuttaa kohderyhmälle sopivaksi. Erityisen innostuneita suunnistamisesta ovat lapset ja nuoret, jotka oppivat samalla monia uusia asioita puutarhan monimuotoisuudesta reitin varrella. Aistisuunnistus sopii leiritoimintaan tai voi olla kesäjuhlien virkistävä ohjelmanumero.

 

Lisätietoja: Timo Taulavuori, Puutarhaliitto ry, 040 745 3005. timo.taulavuori@puutarhaliitto.fi