Kaupunkilaiset haluavat korttelipihoja

 

Toimivien ja viihtyisien pihojen tarve kasvaa kaupungistumisen myötä. Koko korttelin yhteispiha tarjoaa monia hyötyjä: ne vähentävät yksinäisyyttä, säästävät rahaa ja monipuolistavat kaupunkiluontoa. Nyt erityisesti helsinkiläiset ovat ryhtyneet toimimaan ja haastavat kaupunkilaisia äänestämään OmaStadi-äänestyksessä..

 

Vapaaehtoisista helsinkiläisistä koostuva ryhmä on ryhtynyt edistämään umpikorttelien yhteispihoja. Korttelipihat takaisin! –ryhmä kannustaa kaupunkilaisia yhdistämään aidoilla lohkotut pihat puistomaisiksi piha-alueiksi. Se edellyttää taloyhtiöiden väliaidoista luopumista.

 

Lapsille ja vanhuksille erityisesti

 

”Lapsiperheiden määrä Helsingin keskustassa kasvaa vauhdilla, ja vanhukset viettävät kotona entistä pidempiä aikoja. Asuminen on kallista, ja monet asuvat ahtaasti. Asukkaat haaveilevat viihtyisästä ja vehreästä pihasta, joka parhaimmillaan on kesäkauden ylimääräinen olohuone”, sanoo Kalliossa asuva Anne-Mari Ahonen.

 

Tällä hetkellä kantakaupungeissa useimmat sisäpihat on rajattu aidoilla, ne on asfaltoitu ja toimivat lähinnä roska-astioiden ja autojen säilytyspaikkoina. Toisin kuin vaikkapa Kööpenhaminassa, Helsingissä yhteispihojen perustamisesta ei ole osaamista.

”Pihan laajennus vaatii osaamista ja yhteistyötä naapuritalojen kesken.

 

Pihamuutos vauhdittuu, kunhan asukkaille, taloyhtiöille ja isännöitsijöille on tarjolla selkeää opastusta korttelipihan perustamisen”, sanoo Hernesaaressa asuva isännöitsijä Mikko Kaukonen.

 

Äänestä OmaStadissa

 

Korttelipihat takaisin! –ryhmä on laatinut ehdotuksen kaikille ilmaisesta kaupunkipihojen neuvontapalvelusta. Ehdotus on mukana lokakuussa ensimmäistä kertaa järjestettävässä Helsingin kaupungin OmaStadi–äänestyksessä.

 

Koko lokakuun tänä vuonna 12 vuotta täyttävät ja sitä vanhemmat helsinkiläiset saavat äänestää asukkaiden ehdottamia parannusideoita. Eniten ääniä saaneet ehdotukset toteutetaan. Yhteensä Helsinki ohjaa ehdotuksiin 4,4 miljoonaa euroa. Äänestys tapahtuu osoitteessa omastadi.hel.fi sekä kirjastoissa. Jos korttelipihoja toivovien asukkaiden ehdotus saa suosiota, palvelu perustetaan ensi vuonna.

 

”Haluamme maisema-arkkitehtien malleja erilaisista pihamahdollisuuksista,

opastusta kiinteistöjuridiikkasta ja puutarhanhoidosta sekä neuvoja asukkaiden

ristiriitatilanteisiin. Hyvä korttelipiha edellyttää monen näkökulman

huomioimista”, sanoo punavuorelainen Kaisa Viitanen.

 

Säästöjä ja viihtyisyyttä!

 

Kaupungin puolelta yhteispihan perustamiselle ei ole estettä. Päinvastoin, monella alueella kaupunki on 1970-luvulta lähtien kieltänyt uusien väliaitojen rakentamisen. ”Korttelipiha on yhteinen etu. Viihtyisyyden lisäksi yhteispihasta syntyy myös kustannussäästöä ja kiinteistöjen arvonnousua”, sanoo meilahtelainen arkkitehti Ruusa

Kokkonen Kanttia2-toimistosta.

 

 

Lisätietoa:

Kaisa Viitanen, p. 0400408503, kaisaxviitanen@gmail.com

Anne-Mari Ahonen, p.  0405550675, annemariahonen@gmail.com

Timo Taulavuori, Puutarhaliitto ry, 040 7453005 timo.taulavuori@puutarhaliitto.fi

Facebook.com/korttelipihat takaisin

 

Kuva 1. Ennen muutosta

 

Kuva 2. Viihtyisä piha muutoksen jälkeen