Kotimaiset Kasvikset ry 30-vuotta -erinomaisia kasviksia kuluttajille!

 

Suomi valmistautui liittymään Euroopan unioniin 1980-luvun lopulla. Samoihin aikoihin kasvoi paine purkaa vuosikymmeniä jatkunutta tuontisuojaa kasviskaupan osalta. Tähän tarpeeseen perustettiin vuonna 1989 Kotimaiset Kasvikset ry, jonka tavoitteita alusta asti ovat olleet kotimaisten hedelmien, marjojen, vihannesten, koristekasvien ja ruokaperunan imagon ja kilpailukyvyn parantaminen.

1990-luvun alussa esiteltiin sirkkalehtimerkit Puhtaasti, Kauniisti ja Kestävästi Kotimainen, joista tuli nopeasti Suomen tunnetuimpia tuote- ja alkuperämerkkejä näyttelijä Heikki Kinnusen ”Ja eiku syömään…” -mainosten myötä. Yhdistys on tehnyt lisäksi paljon yhteistyötä koko kasvisten toimitusketjun kanssa -kaupasta kuluttajiin -edistääkseen kasvisten hyvien ominaisuuksien tunnettavuutta ja kulutusta.

Merkki kertoo paljon

Sirkkalehtimerkki kertoo ostajalle, että tuote on kokonaan suomalainen, ja se on ensimmäisen tai extraluokan laatutuote. Viljelijät ovat lisäksi sitoutuvat noudattamaan toiminnassaan laatujärjestelmää, jota valvoo ulkopuolinen taho. Näin ostaja voi olla luottavainen, että saa ostaessaan tuotteen, joka on luotettavasti lähellä viljelty laatutuote.

Sirkkalehtilipun alla tuottavia viljelijöitä on meillä yhteensä noin 1000, ja heidän tuottamiaan tuhansia erilaisia tuotteita on tarjolla vuoden ympäri. Puutarhayrittäjät tuottavat ruokaperunaa, vihanneksia avomaalla ja kasvihuoneissa, viljelevät ruukku- ja leikkokukkia, sieniä, ituja sekä kestäviä suomalaisia taimia viherrakentamisen tarpeisiin.

Suomalainen viljely kasvaa

Alkuperäisissä tavoitteissa oli parantaa suomalaisten puutarhayrittäjien asemaa suhteessa kilpailevaan tuontiin. Tässä yhdistys on onnistunut hyvin. Suomalainen puutarhatuotanto on selvinnyt tuonnin vapautumisen tuomasta murroksesta. Monien kasvisten viljelymäärät ovat jopa kasvaneet, kuten on tapahtunut esimerkiksi kasvihuonevihanneksien osalta.

Suomalainen yhteiskunta erityisesti kauppa, kuljetuselinkeinot, puutarha-alan yritykset ja tuotanto ovat hyötyneet sirkkalehtimerkistä. Tuhannet puutarha-alan työpaikat ovat pysyneet Suomessa. Moni alan yritys työllistää erityisesti haja-asutusalueilla, joissa työpaikkojen ja verotulojen säilyminen on ollut erittäin arvokasta. Tärkein hyötyjä on kuluttaja, joka voi huoletta nauttia puhtaita ja kotimaisia tuotteita päivittäin vuoden ympäri.

Yhdistys juhlii menestystarinaansa tarjoten sirkkalehtimerkillä varustettuja tuotteita kaikissa suomalaisissa kaupoissa joka päivä.

Kuva 1. Sirkkalehtimerkin tunnistaa lähes jokainen suomalainen

Kuva 2. Hymy on herkässä, kun Joni Sairanen, Vihanneslinja Oy:tsä on tullut noutamaan Lahtelan puutarhan Puhtaasti kotimainen -jääsalaattia. Kuva: AnnaMarja Vilander

Lisätietoja:

Timo Taulavuori, Kotimaiset Kasvikset ry:n hallituksen varapuheenjohtaja, 040 745 3005 timo.taulavuori@puutarhaliitto.fi

Jyri Uimonen, Kotimaiset Kasvikset ry:n sihteeri, 040 827 4833, jyri.uimonen@puutarhaliitto.fi

www.kasvikset.fi