Löytyykö pihaltasi Pekka tai Tytti?

 

 

 

Taimin päivänä juhlistetaan pihan kasveja

 

Leppoisa syyspuutarha tuoksuu ja näyttää erilaiselta kuin keväinen kasvuspurtteja ottava puutarha. Syksyn pimenevät illat tarjoavat oivalliset olosuhteet sekä pihan fiilistelijöille että istuttajille. Taimin päivänä 8. 9. vietetään syystaimijuhlaa omien tyttiensä ja pekkojensa kunniaksi. Pimenevässä illassa tuikkivat valot korostavat kasvien värejä ja muotoja.

 

Syystaimijuhlat omalla pihalla

 

Puutarhan syksyä kannattaa juhlistaa istuttamalla puun, pensaan tai perennan ja kutsumalla lähipiiriä juhlistamaan nimeämistä. Monilla kasveilla on jo omat lajikenimensä kuten Mustapekka-omenapuulla tai Tytti-tyrnillä. Uuden kasvin voi nimetä myös omalla nimellään, ja kummeiksi sopivat lähinaapurit, perheenjäsenet tai vaikka työkaverit. Juhlissa nautitaan puutarhan satoa, kahvia ja skoolataan lasillisilla kuohuvaa istutusten kunniaksi.

 

Monivuotisten kasvien lisäksi syksyn puutarhan ilmettä voi kohdentaa esimerkiksi tervetuliaisistutuksilla ovien pielissä. Kesäkukat voi korvata osin tai kokonaan syysryhmäkasveilla tai monivuotisilla perennoilla. Istutuksiin sopivat hyvin muratit, asterit, krysanteemit, koristeheinät tai vaikkapa pienet havukasvit. Syysjuhlissa vieraatkin voivat tarttua istutuslapioon ja kaivaa maahan kevättä odottamaan esimerkiksi kukkasipuleja.

 

Otolliset olosuhteet

 

Syksyn istutuksia suosivat sekä ilman että maan sopiva kosteus. Alkusyksystä maa on myös vielä lämmintä, jolloin juuristo ehtii kasvaa ja vahvistua tulevaa talvea ja kevättä ajatellen. Parhaiten istutus onnistuu, kun kuoppa on reilun kokoinen, ja maata parannetaan kasville sopivalla kasvualustalla sekoittamalla sitä jo olemassa olevaan maahan. Esimerkiksi havujen istutuksiin käytetään hapahkoa havumultaa, kun taas ryhmäkasvit nauttivat kesäkukkamullan ravinteista jarakenteesta myös syksyllä. Viikonloppuna 3. – 6. 9. ennen Taimin päivää monissa puutarhamyymälöissä on tapahtumia ja sieltä saa hyviä vinkkejä syksyiseen puutarhaan. Lisätietoa tapahtumista www.syystaimijuhla.fi.

 

Puutarhaliitto ry, Taimistoviljelijät ry, Puutarhakauppiaat ry, Viherrinki ja Kekkilä Oyj järjestävät syystaimijuhlat yhteistyössä lukuisten alan toimijoiden kanssa. Tapahtuman avulla halutaan muistuttaa siitä, että myös syksy voi olla puutarhan parasta aikaa! Usein silloin on enemmän aikaa sekä puutarhan töille että siitä nauttimiseen kuin kevään kiivaan kasvukauden aikana.

 

 Lisätietoja:

 

www.suomalainentaimi.fi tietoa kasveista ja niiden istuttamisesta

 

www.syystaimijuhla.fi 28.8. 2020 alkaen tapahtumatietoa ja linkkejä

 

www.puutarhakauppiaat.fi

 

www.viherrinki.fi

 

www.taimistoviljelijat.fi

 

www.puutarhaliitto.fi

 

Timo Taulavuori, Puutarhaliitto ry, p. 040 745 3005 timo.taulavuori@puutarhaliitto.fi

Kuvamateriaalia vapaaaseen käyttöön:

https://eur01.safelinks.protection.outlook.com/?url=https%3A%2F%2Fmediabank.kekkila-bvb.com%2Fl%2F5gpfjnBcbdJr&data=02%7C01%7Croosa.lappalainen%40kekkila.fi%7C16f2dc6d62084116904308d8498f3454%7Cd0d0cc20d0d246eb892738a6463f4ddd%7C0%7C0%7C637340226690611619&sdata=7BRc66QSK0NPT3E9l3tROtfL9w6OD%2FT8pp1eiD8AH28%3D&reserved=0