Odla lycka – Anmäl dig!

 

Maj är den bästa månaden att anmäla sin trädgård med i evenemanget Öppna Trädgårdar. Datumet för i år är söndagen den 7 juli. Öppna Trädgårdar ordnas för åttonde året i rad och vi väntar oss igen ett nytt deltagarrekord eftersom evenemangets popularitet ökar varje år. Många anser att trädgårdsskötsel ökar välmående och lycka och att man gärna också delar glädjen med besökare.

Anmäl dig under maj månad

Du kan anmäla dig under hela majmånad. Det är lätt att göra i nätet på oppnatradgardar.fi. Där skapar du en trädgårdsprofil med en kort beskrivning av din trädgård och några bilder. Du kan också ladda upp bilder av din trädgård i vårskrud på instagram med hashtagen #avoimetpuutarhat.

 

Trädgården är aldrig färdig men…

Temat för evenemanget är att trädgården är aldrig färdig men alltid värt ett besök. Utgående från responsen vi fått under tidigare år har både besökarna och de som öppnat sina trädgårdar varit mycket nöjda med evenemanget. En dag i trädgården – är det sedan din egen eller någon annans – får sinnena att öppnas på ett helt nytt sätt. Dofterna, färgerna, smakerna och de mjuka ljuden i en trädgård gör alla gott. Förutom att du hittar nyttiga tips och idéer till din egen trädgård, både vad gäller planering och växtval ordnas det också olika program i de Öppna Trädgårdarna.

Testa samarbetspartnernas produktpaket

 I år är evenemangets samarbetspartners Fiskars och Biolan. Båda erbjuder 50 produktpaket med olika produkter som man får testa och sedan demonstrera för sina besökare. Du kan anmäla dig till produktdemonstratör efter att du skapat din trädgårdsprofil och anmält dig till temadagen. Fungerande trädgårdsprodukter av bra kvalitet gör trädgårdsarbetet njutbart och lätt. 

I Fiskars produktpaket finns nya funktionella och hållbara verktyg som underlättar trädgårdsskötseln. Med slangvindan Waterwheel XL börjar du vattna inom några sekunder eftersom ingen montering krävs. Vindan som vänder sig 360 grader drar automatisk in slangen igen, vilket gör jobbet ännu lättare. Andra testprodukter är Xact- verktygen och PowerGear sekatören och häcksaxen.

Biolans produktpaket innehåller växtunderlag för antingen prydnads- eller köksväxter samt ekologiska gödselmedel. Eller så kan man välja att testa ett paket med vilket man får en mossig gräsmatta att grönska på nytt. 

Öppna Trädgårdar arrangeras av Puutarhaliitto – Trädgårdsförbundet ry i samarbete med Kotipuutarha-lehti och Svenska Trädgårdsförbundet rf. Nikolai och Ljudmila Borisoffs trädgårdsfond och Maiju och Yrjö Rikalas fond understöder evenemanget vars samarbetspartners även är Allergi- hud- och astmaförbundet med kampanjen ’Terve askel luontoon’

 

Ytterligare information:

evenemangskoordinator Heidi Wirtanen, Svenska Trädgårdsförbundet rf,
avoimetpuutarhat@puutarhaliitto.fi  tel 045-665 4956

 VD Timo Taulavuori, timo.taulavuori@puutarhaliitto.fi tel. 040-745 30 05.

www.avoimetpuutarhat.fi    www.oppnatradgardar.fi

Intagram: #avoimetpuutarhat

Facebook: avoimetpuutarhat