Pese ja puraise -varhaisvihannekset ovat nyt maukkaimmillaan

 

Suomalainen varhaisvihannesvalikoima laajentuu päivittäin -uusia kasviksia tulee myyntiin niin kauppoihin kuin toreillekin. Tänä vuonna satoa päästiin korjaamaan hiukan normaalivuotta myöhemmin viileän toukokuun jäljiltä. Kesäkuun lämpimät yöt ja päivät, sopivat sateet sekä auringonpaiste ovat kuitenkin jouduttaneet niin uuden perunan kuin varhaisvihannestenkin kasvua.

Kotimaiset varhaisvihannekset ovat maukkaimmillaan alkukesästä. Tyypillistä niille on pehmeät ja aromikkaat maut, jotka syntyvät lähes yöttömässä yössä. Avomaakauden aloitti herkullinen tankoparsa, jota myydään kotimaisena toukokuun lopusta juhannukseen asti. Rapeat nippuporkkanat, -retiisit ja -sipulit ovat myös saapuneet kauppoihin ja uuden perunan avomaansato Varsinais-Suomesta ehtii hyvin juhannukseksi.

Pese ja puraise

Kesäruoanlaitto ei voi olla helpompaa, sillä monen kasviksen käsittelyyn riittää pesu ja puraisu. Varhaisvihannekset maistuvat parhaiten joko sellaisenaan tai kevyesti kypsennettyinä. Moni niistä kuten parsa, sipuli ja porkkana maistuvat myös grillattuina esimerkkisi voisulan tai öljyn kera. Kesäruoka on maukasta, terveellistä ja usein myös helppoa, kun ruoanlaitossa yhdistelee alkukesän satoa.

Ruokaisan perunasalaatin eteen tehdään hiukan enemmän, sillä keitetyt perunat kruunataan kirpeillä retiiseillä, nippusipuleilla tai mehukkaalla parsalla. Maustamiseen käytetään tuoreyrttejä esimerkiksi tilliä, minttua, ruohosipulia, basilikaa tai persiljaa omien mieltymysten mukaan. Salaatin kastikkeena maistuu joko öljy-sitruunapohjainen yrttikastike tai pehmeä ja sinappinen kermaviili.

Kesäinen vihersalaatti syntyy rapsakasta varhaiskaalista, tomaateista ja kevätsipuleista.  Siihen voi lisätä makeutta hunajalla, rusinoilla tai kuivatuilla karpaloilla. Salaatti värittää jokaisen kesäruoan!

Lisätietoja: Timo Taulavuori, toimitusjohtaja, Puutarhaliitto ry, p. 040 745 3005, timo.taulavuori@puutarhaliitto.fi

Kuva 1. Kotimaista parsaa on tarjolla Juhannukseen asti (Timo Taulavuori)

Kuva 2. Varhaisporkkanat maistuvat sellaisenaan  (Timo Taulavuori)

Kuva 3. Retiisit tuovat kirpeyttä kesäruokiin (Anna-Marja Vilander)