Vetoomus

25. 3. 2021

 

 

Valtioneuvostolle

 

Puutarha-alan toiminnan jatkumisen varmistaminen kriisin aikana

 

 

Puutarha-ala vetoaa vahvasti siihen, että suomalaisten on hyödyllistä ja tärkeää päästä asioimaan puutarhamyymälöissä myös mahdollisen liikkumisrajoituskauden aikana. Tämän vuoksi puutarhamyymälät tulisi sisällyttää sallittujen ja välttämätömien myymälöiden joukkoon.

 

Perustelut:

 

  1. Useat tutkimukset osoittavat puutarhan olevan terveyden, psyykkisen ja fyysisen hyvinvoinnin lähde. Puutarhaharrastaminen pitää rinnastaa muuhun ulkoiluun ja liikuntaan, jolloin myös puutarhamyymälöihin pitäisi päästä vapaasti. Puutarhaharrastus on yksi suosituimmista harrastusmuodoista ( noin 70 prosenttia suomalaisista)  ja sopii kaiken ikäisille ihmisille. Viime kevään aikana moni suomalaisen koki työskentelyn puutarhassa, parvekkeella tai kotona kasvien parissa parantaneen jaksamista vaikeassa tilanteessa.

 

  1. Nykyiset rajoitukset edistävät suurten myymälöiden kilpailukykyä, sillä nyt asiakkaat ohjataan laajan valikoiman marketeihin, mikä tarkoittaa erikoismyymäköiden ajamista sesongin alla tilanteeseen, jossa moni joutuu lopettamaan koko toimintansa asiakaspulan vuoksi. Puutarha-alalla kevät on tärkein sesonki ja sen pituus on hyvin rajallinen.

 

  1. Puutarhakauppa työllistää tuhansia työntekijöitä suoraan ja välillisesti. Ala on jo palkannut satoja kausityöntekijöitä huhtikuuksi, tehneet kaikki tilauksensa ja odottavat, että saisivat myytyä tuotteensa ja maksettua laskunsa. Sesongin jälkeen tuotteiden kysyntä romahtaa. Liikkumiskielto aiheuttaisi laajoja taloudellisia tappioita sekä myymälöille että heidän viljelytarvikkeiden ja kasvien toimittajille (taimistot, kauppapuutarhat).  Puutarhamyymälät ovat pääosin pienyrityksiä, joiden taloudelliset puskurit eivät toimi samalla tavalla kuin suurten ketjujen.

 

  1. Puutarhamyymälät avaavat juuri nyt ulko-osastonsa ja vakuuttavat, että tarvittaessa asiakaspalvelu voidaan siirtää kokonaan ulkoalueille, jolloin myymälöissä on turvallista asioida. Moni myymälä on tehnyt ohjeistuksia ja järjestelyjä, joiden avulla turvallisuutta lisätään entisestään. Myymälät toimivat myös tuotteiden noutopaikkoina niille henkilöille, jotka eivät halua asioida fyysisesti myymälässä.

 

  1. Viime vuonna moni kotipuutarhuri lisäsi hyötykasviviljelyn avulla kotivaran avulla huoltovarmuutta. Kriisitilanteissa harrastustoiminnan merkitys korostuu laajan tuotannon hajautuksen avulla. Jos taimien ja viljelymateriaalin hankinta ei onnistu keväällä, on se myöhäistä myöhemmin kesällä.

 

 

Vetoammekin mahdollisuuteen ylläpitää puutarha-alan yritysten toimiminen kriisin aikana ja myydä tuotteita näissä ulkomyymälöissä, kuten Saksassa ja Tanskassa on toimittu.

 

 

Helsingissä  25. maaliskuuta, 2021

 

 

Puutarhaliitto ry                Suomen puutarhakauppiaat ry

 

Lisätietoja

Timo Taulavuori toimitusjohtaja Puutarhaliitto ry  p. 040 745 3005 timo.taulavuori@puutarhaliitto.fi

Oili Sinilehto toiminnanjohtaja Suomen puutarhakauppiaat ry p. 040 5159715 oili@sinilehto.fi