Puutarhaliitto kehottaa toteuttamaan rohkeasti puutarhaunelmia

 

Puutarhaliitto kannustaa vuoden teemallaan ”Toteuta rohkeasti puutarhaunelmasi”, toteuttamaan suomalaisista puutarhoista omannäköisiä paratiiseja.  Kevät on parasta aikaa unelmoida ja suunnitella tulevaa puutarhakautta. Nyt suunnitellaan puutarhoja palvelemaan sekä omia tarpeitamme että ennen kaikkea unelmiamme, kehottaa Timo Taulavuori Puutarhaliitosta.

 

Puutarhat elävät voimakkaasta muuttuen vuodesta toiseen, mutta niin tekevät myös puutarhojen omistajien tarpeet. Elämäntilanteet muuttuvat, haaveet uusista kasveista ja toiminnoista kasvavat, mutta myös esteettinen silmä kehittyy omaa puutarhaa hoitaessaan, Timo Taulavuori kuvailee puutarhaharrastajien ajatuksia. Samalla hän kannustaa myös rohkeuteen, sillä usein pihoissa ja puutarhoissa tehdään turhan kaavamaisia ratkaisuja, jotka useinkaan eivät täytä puutarhan omistajien tarpeita ja haaveita.

Haaveena monimuotoisuus puutarhassa

Monelle haaveena on toteuttaa yhä ilmastoystävällisempi ja luonnon monimuotoisuuttaa edistävä puutarha.  Silloin tärkeää on edistää puutarhan monilajisuutta ja lisätä kasvien kerroksellisuutta. Prikulleen hoidettu iso nurmikko ei ole enää se juttu, jonka perusteella ahkeraa puutarhuria arvostetaan, vaan se voi olla monilajinen metsäpuutarha tai ketoalue, jossa myös näkyy omistajan kädenjälki.

Myös omaa ruokaa

Moni haaveilee omasta ruoantuotannosta pihallaan. Kasvukauden voi aloittaa jo keväällä esikasvatuksella. Puutarhan satokausi jatkuu kuitenkin pitkälle syksyyn, jolloin satoa pystyy korjaamaan usean kuukauden ajan, kun pihassa yhdistellään sekä yksi- että monivuotisia hyötykasveja.  Onnistumisen riemun lisäksi hyötypuutarhuri tuottaa maukasta lähiruokaa, jonka hiilijalanjälki jää pieneksi. Kasvukautta pidentävät ja onnistumista helpottavat viljelylaatikot, katetut suojat ja kasvihuoneet.

Elämyksiä unohtamatta

Monelle puutarha on kuitenkin kesäkauden elämyspuutarha, josta löytyy rentouttavia paikkoja hengähtää ja uusia päivittäisiä elämyksiä kasvien kehittyessä ja kukkiessa läpi kasvukauden. Kasvua voi seurata lumikellojen kukinnasta viimeisten syyperennojen ja ruskan värittämään loppusyksyyn.

Huolellinen visualisti kehittää puutarhastaan itämaiseen tyyliin selkeän kokonaisuuden, kun taas boheemi esteetikko luo puolivillin dynaamisen puutarhaan, jonka kapellimestarina hän toimii antaen sopivasti tilaa erilaisille kasveille ja luonnon eläimille.

Tulevan kesän ensisijaisena tavoitteena on kuitenkin rohkeiden puutarhaunelmien ohella lisätä erilaista vihreää puutarhaan, kuvailee ajanhenkeä Timo Taulavuori. Jokainen kasvi ja viheralue sitovat yhteyttäessään ilmakehän hiilidioksidia maahan ja kasvin solukoihin. Näin voimme pienillä teoillamme hillitä ilmastonmuutosta ja lieventää sen aiheuttamia haittavaikutuksia muun muassa sateiden aiheuttamia valumia. Ideoita puutarhaunelmille löytyy keväällä runsaasti niin puutarhanäyttelyistä, lehdistä, kirjallisuudesta kuin sähköisistä medioita!

 

Kuva: Monilajinen ja -kerroksellinen puutarha edistää parhaiten luonnon biodiversiteettiä.

 

Lisätietoja: puutarha-agronomi, toimitusjohtaja Timo Taulavuori, p. 040 745 3005, timo.taulavuori@puutarhaliitto.fi