Juhlitaan suomalaisten puutarhojen syyskautta!

 

Puutarhainnostuksen kasvu on saanut suomalaiset pihat kukoistukseen. Lämpimän kesän jälkeen syyskuun alussa vietetään syystaimijuhlia 3. – 12. 9. 2021. Öiden pidentyessä ja ilmojen viilentyessä on paras mahdollinen hetki ahkeroida puutarhassa ja viettää upean kesän jälkeen syystaimijuhlaa.

 

Puutarhaliitto ry järjestää yhteistyökumppaneineen Syystaimijuhlan 3. – 12. 9. 2021. Tavoitteena on herättää suomalaiset nauttimaan syksystä ja puuhaamaan puutarhassaan. Perinteisesti syksyllä on vietetty sadonkorjuujuhlia, mutta lämpenevien syksyjen myötä puutarha tarjoaa monenlaista muutakin tekemistä alkusyksystä. Kevään ja kesän puutarhakiireet ovat takana. Syksyllä nautitaan pimenevien iltojen lumosta. Tapahtumaan voivat osallistua kaikki kiinnostuneet järjestämällä julkisia tapahtumia tai yksityisiä puutarhakutsuja tai -talkoita.

Syksyn istutukset juurtuvat hyvin

Syksy on parasta aikaa istuttaa uusia kasveja, siirtää ja jakaa olemassa olevia tai perustaa esimerkiksi uutta nurmikkoa, perennapenkkiä tai niittyä. Keväällä oli kuivaa ja monia kasveja ei ollut enää saatavilla, joten uudet syksyllä myymälöihin saapuvat erät odottavat ostajiaan. Syysistutusten kasvuun lähtö on usein jopa kevättä varmempaa. Seuraavana vuonna Istutukset ovat täydessä kasvuvauhdissa juurruttuaan syksyllä.

Syksyn puutarhanautintoja

Puutarhakulttuurin edistäminen ja puutarhasta nauttiminen on yksi syystaimijuhlien tavoitteista. Syystaimijuhlat innostavat meitä nauttimaan syyspuutarhasta kaikin aistein. Loppukesän puutarha tarjoaa kevääseen verrattuna lempeitä värejä, valoa, rehevyyttä, kypsyvää satoa ja hämyisää tunnelmaa. Syyspuutarhaan kutsutaan naapureita, tuttavia ja perhettä yhdessä iloitsemaan pimenevistä illoista. Esimerkiksi pkasveja ja muita pihan kohokohtia valaistaan ja tunnelmaa viritellään erilaisten muiden valolähteiden avulla.

 

Tapahtuman taustalla ovat Puutarhaliiton lisäksi Puutarhakauppiaat ry, Viherrinki, Taimistoviljelijät ry, Kotipuutarha-lehti sekä Kekkilä. Tapahtuman uudet sivut käynnistyvät elokuussa. Sinne voi lisätä julkisia tapahtumia niin kaupallisia kuin yhteisöllisiäkin. Sivuilla löytyy käytännön vinkkejä kasvien valintaa ja hoitoon. Tapahtumakalenterista löytyvät tapahtumat ja parhaat kampanjat.

Kuva 1. Syksy on parasta istutusaikaa

Kuva 2. Syyspuutarhassa on hyviä hetkiä tunnelmoida

Lisätietoa. www.syystaimijuhla.fi.

 

Lisätietoja. Timo Taulavuori, Puutarhaliitto ry, 040 745 3005 , timo.taulavuori@puutarhaliitto.fi