Puutarhakulttuuri

Nauti puutarhasta kesän lopuksi
– järjestä syysjuhlat

Teksti ja kuvat: Hilla Stenlund

 

Loppukesä taittuu pian syksyn puolelle. Ihanat kesäillat ja niiden lämpö on vielä tuoreessa muistissa ja siksi syksyn pimenevissä iloissa tekee mieli kääriytyä vilttiin ja siirtyä ulos nauttimaan: puutarhaan, parvekkeelle, terassille, patiolle kuistille, riippukeinuun, millainen se oma piha onkaan. Puutarhasta nauttimista voi jatkaa vielä pitkälle syksyyn, ottaa kaikki ilo irti ja järjestää syysjuhlat puutarhassa.

 

Nauti puutarhan loistosta – järjestä syysjuhlat

Puutarhajuhlat ovat loistava tapa juhlistaa mennyttä kesää ja kaikkea, mitä puutarha on meille kesän aikana antanut. Oma piha voi olla niin luonnollinen osa omaa elämää, ettei aina muista sitä, miten paljon se antaa. Minulle kotipiha merkitsee tilaa, rauhaa, ajanvietettä, hyötyliikuntaa, iloa, hikipisaroita, estetiikkaa, kauneutta, satoa, kukkia, inspiraatiota, lasten leikkipaikkaa ja kodin jatketta seinien ulkopuolelle.

 

Vinkkejä syysjuhliin puutarhassa

 

Syysistutukset

Kesän kääntyminen syksyksi ei tarkoita puutarhapuuhien loppumista! Syksy on loistavaa aikaa istuttaa uusia taimia, kuten pensaita, puita ja perennoja. Puutarhamyymälöillä on tällä hetkellä mainio valikoima tuoreita taimia. Piha tarvitsee nyt myös uutta elinovimaa syyslannoitteen muodossa. Kekkilän Syyslannoite PLUS+ edistää seuraavan vuoden kasvua ja auttaa kasveja talvehtimisessa.

 

Vaihda kesäkukat syyskasveihin

Kesäkukkien tilalle on aika vaihtaa tuoretta syyskukkaa, joka kestää viileämpiä iltoja ja pysyy kauniina pitkälle syksyyn. Lisäsin mullan joukkoon hieman ravinnetta ja Kesäkukkamultaa, ja vaihdoin nuupahtaneiden kesäkukkien tilalle mm. kellokanervaa, pallokrysanteemeja sekä pensastädykkeen.

 

Tunnelmaa parvekkeelle tai terassille

Järjestelin terassilla kalusteet uuteen järjestykseen ja hain tunnelmalliset valot varastosta. Syysterassille sopii myös muhkeat tyynyt ja paksut viltit. Penkeillä lämmikkeinä on istuintyynyjä ja aurinkovarjo toimii ikään kuin kattona terassin päällä.

 

Puutarhasta koristeet juhliin

Hyödynnä oman pihan antimia koristeissa, niin kukkia ei tarvitse ostaa. Mitä pihalta löytyykään: pihlajanmarjan oksia, daalioita, heiniä, kukkivia perennoja tai kasvimaan viimeisiä kukkia. Kimppu voi olla runsas ja täyteläinen tai hyvin yksinkertainen. Voit asetella myös yksittäisiä kukkia lasipulloihin tai kellumaan maljakkoon.

 

Kata kasveilla

Kattauksessa ja menussa voi yrittää hyödyntää puutarhan satoa. Esimerkiksi oman maan uunijuurekset tai kasvispiirakka kasvimaan sadosta sopivat lämpimien grilliherkkujen kanssa. Meiltä löytyisi perunaa, punajuurta, sipulia, papuja ja porkkanaa. Lisukkeeksi runsas salaatti, tuoretta leipää, hyvät juomat ja jokin herkullinen, mutta helppo jälkkäri voisi kuulua minun järkkäämien syysjuhlien menuun.

 

Tunnelmavaloa puutarhaan

Kynttilät ja lyhdyt tuovat eloisaa tunnelmaa puutarhajuhliin. Niiden pehmeässä valossa syysistutukset tulevat kauniisti esille. Lämmin ja tunnelmallinen näyttämö on valmis juhlille. Nyt ystävät koolle ja nauttimaan!

Tomaatit ketsupiksi

noin 7 dl

  • 1 kg kypsiä punaisia tomaatteja
  • 1 punainen chili ilman siemeniä (vahvuus maun mukaan)
  • 1,5–2 dl luomuruokosokeria
  • 1–1,5 dl valkoviinietikkaa
  • 1 tl hienoa merisuolaa
  • 2 rkl tuoretta basilikaa silputtuna

Poista tomaateista kanta ja chilistä siemenet. Kuutioi ja silppua ainekset. Sekoita kaikki ainekset paksupohjaisessa kattilassa ja lämmitä miedolla lämmöllä kiehuvaksi. Anna seoksen kiehua miedolla lämmöllä ilman kantta noin 1 tunti. Sekoita aika-ajoin ja tarkista maku. Aja seos soseeksi sauvasekoittimella ja kaada desinfioituihin, lämpimiin lasipurkkeihin. Sulje kannet ja anna jäähtyä huoneenlämmössä.

 

 

Vinkki!
Tomaattisose keitetään perinteisesti luumutomaateista, koska niissä on vain vähän siemeniä mutta runsaasti mehevää maltoa. Hyvä sose syntyy myös tavallisista, isokokoisista tomaateista, josta saattaa tosin tekeytyä hieman vetisempää sosetta. Jos haluat soseesta paksumpaa, poista siemenet ennen keittämistä.

Bouquet garni

Ranskalaisen keittiön perinteinen yrttikimppu, bouquet garni maustaa liemet ja pataruoat. Kimpun perusyrtit ovat laakerinlehti, persilja ja timjami, mutta siihen voi lisätä maun mukaan oksia basilikasta, rosmariinista, rakuunasta, kirvelistä ja salviasta. Täydellisen kasvisliemen ainekset sisältävästä kimpusta löytyvät yrttien lisäksi sipuli, porkkana, varsiselleri, purjo ja sipuli.

 

VINKKI!
Kokoa kimppu oman puutarhan tai kaupan yrteistä ja vihanneksista ja vie se tuliaisiksi syksyisiin puutarhajuhliin.

Mustikka-sitruunalimonadi

(n. 2 litraa)

  • 1,5 dl mustikoita
  • 1 sitruunaa
  • 4 dl sokeria
  • 13 dl vettä
  • 4 dl tuorepuristettua sitruunamehua (5–6 sitruunaa)

Pese ja huuhdo sitruuna ja leikkaa se ohuiksi siivuiksi. Laita kulhoon sitruunasiivut, mustikat ja sokeri. Sekoita ja painele, kunnes mehut irtoavat ja sokeri sulaa. Lisää mehuun tuorepuristettu sitruunamehu. Sekoita ja odota, kunnes sokeri on sulanut kokonaan. Siivilöi ja pullota. Tarjoile jääkaappikylmänä.

Tapahtumakalenteri

Haluan ilmoittaa uuden tapahtuman syystaimijuhlaan

    Tapahtuman järjestäjä:

    Tapahtuman perustiedot:

    Tapahtuman sisältö: