Syksyn puutarhatyöt

Nurmikon syyshoito

Hyvin hoidettu nurmikko kestää kulutusta ja on pihan kaunistus. Nurmikko vaatii säännöllistä hoitoa siinä missä muutkin kasvit. Kesän aikana voit lannoittaa nurmikkoa heinäkuuhun saakka, ja elo-syyskuussa tehdä nurmikolle syyslannoituksen.

Miten lannoitan nurmikon?

Nurmikkoa lannoitetaan säännöllisesti. Kekkilä Nurmikkolannoite PLUS+ on riittoisa, tehostettu luonnonlannoite, jota käytetään kotipihojen lisäksi myös esim. golfkentillä. Lannoitteiden typpi (N) kasvattaa nurmen tuuheaksi ja vihreäksi ja kalium (K) parantaa juurtumista ja samalla kuivuuden sekä talvenkestoa. Rautaa sisältävät lannoitteet syventävät nurmikon vihreää väriä.

Nurmikon syyslannoitus

Nurmikkolannoite levitetään nurmikolle mahdollisimman tasaisesti ja kastellaan heti lannoittamisen jälkeen. Kesällä voi tehdä lisälannoituksen, ja kauden lopuksi nurmikolle voi antaa nurmikkolannoitteita tai Kekkilä Syyslannoite Plussaa.

Mittaa pinta-ala ja arvioi lannoitteen määrä, joka sille tarvitaan. Levitä lannoite mahdollisimman tasaisesti tasaisen kasvun varmistamiseksi joko käsin heittämällä tai lannoitelevittimellä. Kuivalla säällä kastele nurmikko heti lannoituksen jälkeen. Nurmikon syyslannoitus on hyvä tehdä elo-syyskuun aikana.

Nurmikkolannoite PLUS
Nurmikkolannoite PLUSsaa tarvitset syyslannoitukseen 2 L / 100 m2

Syksy on myös hyvää aikaa nurmikon kalkitsemiseen, jonka voit tehdä Rakeisella kalkilla tai Puutarhakalkilla. Nurmikon kalkitseminen on tärkeää, sillä se vähentää maan happamuutta, jolloin maan ravinteet ovat paremmin kasvien käytettävissä.

Nurmikon kalkitseminen
Nurmikon kalkitseminen on yhtä tärkeää kuin lannoittaminen. Kalkitsemiseen voit käyttää Rakeista kalkkia tai Puutarhakalkkia

Omaa multaa sekoittamaan

Kompostimultaa voi käyttää puutarhassa sekä lannoitukseen että maanparanukseen. Sen raaka-aineesta ja kypsyydestä riippuu, kuinka lannoittavaa kompostimulta on. Voit myös itse tehdä oman multasekoituksen ja käyttää kompostia hyödyksi siinä.

Milloin komposti on kypsää?

Komposti on kypsää, kun sen lämpötila on laskenut aktiivisen kompostoitumisvaiheen jälkeen ympäristön tasolle. Kompostoitumisprosessin ollessa kiivaimmillaan, lämpötila voi nousta jopa 60 asteeseen. Valmis komposti tuoksuu multamaiselta ja on väriltään hyvin tummanruskeaa. Pieni määrä hajoamatonta jätettä ei haittaa käyttöä.

Kompostimassan kypsyminen jatkuu kompostorin lämpötilan laskettua edelleen ja hajottajaeliöt muuntavat kompostin sisältämiä ravinteita pysyvimmiksi humusyhdisteiksi. Kypsä komposti muokataan maahan ja se käy lähes kaikille kasveille.

Kompostimulta
Kompostointi palkitsee hyvällä hoidolla kunnon muhevalla kompostimullalla, joka ravitsee kotipihan kukkapenkkejä, istutusalueita, viljelylaatikoita ja keittiöpuutarhaa.

Kypsän kompostin käyttö

Juurikasvit, sipulit, yrtit, marjapensaat ja hedelmäpuut pitävät kypsästä kompostista. Sitä lisätään maahan joko keväällä tai syksyllä. Perenna- ja pensasistutuksille voi levittää kypsää kompostia jopa 5–10 cm kerroksen maanpinnan katteeksi. Nurmikon pintaan voi haravoida hyvin maatunutta ja lapion avulla seulottua kompostia noin 1 cm paksuisen kerroksen.

Oma kompostimultaresepti
Omaan kompostimultareseptiin voi käyttää maatunutta kompostia, kasvuturvetta, kalkkia ja hiekkaa. Tarvittaessa voit lisätä seokseen myös lannoitetta. Vaihtele ainesosia istutettavan kasvillisuuden, käyttökohteen ja tarpeen mukaan.

Puolikypsä kompostihumus on ravinteikasta

Puolikypsä komposti on ravinteikkaampaa ja lannoittaa voimakkaammin. Se soveltuu monivuotisille kasveille ja esim. paljon ravinteita käyttäville kurpitsoille. Katteena puolikypsä komposti estää rikkaruohojen kasvua, ylläpitää kosteutta ja houkuttelee maan kuntoa parantavia matoja. Komposti on parasta levittää keväällä.

Kompostista istutusmultaa

Omaan multasekoitukseen käytettävän kompostin on hyvä olla maatunutta, kypsää kompostia. Ravinteikkaana komposti on hyvä sekoittaa kasvuturpeeseen ja lisätä ilmavuudeksi vielä vähän hiekkaa. Tämä seos sopii hyvin esimerkiksi perennoille ja pensaille käytettäväksi. Keittiötarhan istutuksia varten voi omaan multaseokseen lisätä vielä hieman Kevätlannoite PLUS+ –rakeita.

Multaseokset
Kompostimullasta voi tehdä omat multaseokset istutuksia varten. Käytä seokseen esimerkiksi kompostimultaa, kasvuturvetta, kalkkia ja hiekkaa.

Resepti:

Puun istuttaminen

Puun istuttaminen on tulevaisuuden teko

Hyvin istutettu terve taimi kasvaa isoksi puuksi ja viihtyy paikallaan jopa vuosikymmeniä. Valitse puulle sopiva paikka. Huomioi, että latvus vaatii kasvaessaan tilaa. Useimmat lajit kasvavat valoisassa paikassa kauniimman muotoisiksi.

Kaiva reilun kokoinen kuoppa, joka on suunnilleen kolme kertaa puun juuripaakun levyinen ja 60 – 80 cm syvä. Kuopan muoto on hyvä olla neliömäinen, näin puun juuret hakeutuvat helpommin ympäröivään maahan. Pehmitä kuopan pohjaa lapiolla juurtumista helpottaaksesi. Savimaalla kaiva kuopan pohja kaltevaksi niin, että kevään sulamisvedet valuvat pois eikä vesi tukahduta puun juuria.

Täytä kuopan pohja uudella mullalla, tarkoitukseen sopii hyvin Kekkilä Puu- ja pensasmulta tai Kekkilä Puutarhamulta. Voit sekoittaa mukaan kolmasosan kaivetusta pohjamaasta ja Kekkilä Puutarhakalkkia. Hedelmäpuun taimelle tarvitset multaa ainakin muutaman säkin, isommalle puuntaimelle enemmän. Jos istutat uudisalueelle, jossa ei ole lainkaan multaa, tarvitset 6–10 säkkiä multaa.

Aseta puu kuoppaan mullan päälle. Nosta aina juuripaakusta eikä rungosta, ettei juuristo vahingoittuisi. Tarkista oikea korkeus. Puun juurenniskan tulee olla hiukan ympäröivää maata korkeammalla, sillä uusi multa painuu aina jonkin verran.

Puun tukikepit painetaan tukevasti kiinni pohjamaahan. Täytä kuoppa mullalla ja tiivistä maa kevyesti tallaamalla. Tarkista että puun asento näyttää luonnolliselta. Kastele runsaasti. Tue puu.

Ensimmäisenä kasvukautenaan puu tarvitsee säännöllistä kastelua. Kastele runsaasti kerralla, että juuristo hakeutuisi syvemmälle. Lannoittaa ei tarvitse, sillä uuden mullan ravinteet riittävät.

Koristekate tai maanpeitekasvit viimeistelevät istutuksen. Koristekatepinnan voi muotoilla ympyrän muotoiseksi, vaikka kuoppa onkin neliö. On hyvä muistaa, että tiivis nurmikko estää ilman, veden ja ravinteiden pääsyn puun juuristolle.

Tapahtumakalenteri

Haluan ilmoittaa uuden tapahtuman syystaimijuhlaan

    Tapahtuman järjestäjä:

    Tapahtuman perustiedot:

    Tapahtuman sisältö: