Taimet ja tarvikkeet

Syksy on parasta istutusaikaa

Syksy on sopiva aika taimihankintoihin ja istuttamiseen. Taimia ei haittaa, vaikka maa olisikin kosteaa tai vettä sataisi, vaan päinvastoin, juuri nämä olosuhteet varmistavat juurtumisen ja seuraavan kevään kasvuunlähdön.

Viheralan ammattilaisille syksy on tärkeä istutussesonki. Ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät ammattipuolella selvästi: rakentaminen jatkuu työmailla maan jäätymiseen ja pysyvän lumipeitteen tuloon asti. Viimeisen parinkymmenen vuoden aikana on istutuskausi venynyt noin kuukaudella.

Syksy on useimmille monivuotisille kasveille parasta istutusaikaa. Loppukesällä astiataimien ja alkusyksystä alkaen paljasjuuristen taimien kotimainen valikoima on taimitarhoilla runsaimmillaan. Pihan rakentajien kannattaa hyödyntää paras hetki toivottujen kasvien hankintaan.

Taimivalikoimat runsaimmillaan

Syysistutuksiin on tarjolla laaja valikoima taimia, sillä taimitarhojen sato on valmistunut. Nyt kannattaa kysyä myös sellaisia kasvilajeja, jotka kevätruuhkassa pääsivät loppumaan. Koronan vuoksi taimien kysyntä on ollut runsasta, joten jo tänä syksynä myydään ensi kevätsesongin taimia. Taimipulan odotetaan siis jatkuvan vielä.

Oikeilla kasvivalinnoilla omaan pihaan voi saada pitkään kestävän syksyisen väriloiston. Puut, pensaat ja perennat hehkuvat kaikissa ruskan väreissä. Jos arvostaa ruskan värejä ja haluaa juuri tietynlaisia sävyjä, kannattaa suunnistaa syksyisin puutarhamyymälään. Varsinkin puilla ja pensailla syysväri vaihtelee, joten valinta on tehtävä silloin, kun värit ovat nähtävillä. Koristekasvien syysväri kannattaa ottaa huomioon jo senkin takia, että usein niiden ruska on voimakkaampi ja hehkuvampi kuin luonnonkasvillisuudella. Osa kasveista kukkii vielä syksyllä, joten ne tuovat lisäväriä pihaan. Joidenkin kasvien marjat koristavat oksia pitkälle talveen asti.

Puun, pensaan ja perennan istutusohje

Kasvitietoa ja kotimaisia taimia
– suomalainentaimi.fi palvelee

Taimistoviljelijät ry ja Suomen Puutarhakauppiaat ry ovat uudistaneet kuluttajille suunnatut nettisivunsa osoitteessa www.suomalainentaimi.fi. Runsaasti tietoa sisältävien sivujen tarkoituksena on helpottaa kasvivalintoja, antaa hoito-ohjeita ja esitellä ideoita oman pihan suunnitteluun. 

Pihan rakentajat voivat kaikessa rauhassa tutkia kotonaan vaihtoehtoja satojen kasvilajien joukosta. Omien istutusten suunnittelun avuksi nettisivuilta löytyy tuoreita trendejä, vinkkejä ja käytännön ohjeita. 

Onnistuneiden taimihankintojen varmistamiseksi voi hakuohjelman avulla etsiä lähialueensa myymälöitä ennen ostoksille lähtöä. Kasviharvinaisuuksien etsijöille on saatavuuskysely aivan erinomainen palvelu. Yksi kysely tavoittaa kymmeniä taimitarhoja ja puutarhamyymälöitä. Etämyynnin odotetaan lisääntyvän ja nettisivusto helpottaakin etäasiointia.

Kotimaassa kasvatettujen taimien markkinoinnin ja nettisivujen takana ovat Taimistoviljelijät ja Suomen Puutarhakauppiaat. Mukaan lähteneet yritykset haluavat tukea kotimaisten taimien asemaa ja näkyvyyttä taimikaupassa. Ajatuksena on tarjota suomalaisen taimitarhan kasvattamia taimia suomalaiselle kuluttajalle suomalaisessa puutarhamyymälässä.

Suomalainen taimi on kasvatettu kestämään

Suomen olosuhteet ovat ankarat, mikä asettaa suuret vaatimukset kasvien menestymiselle. Taimen ostajan on syytä varmistua hankkimiensa kasvien menestymisvyöhykkeestä. Vuosikymmenten ja jopa vuosisatojen työ on tuottanut Suomeen taimivalikoiman, jonka kestävä alkuperä takaa onnistuneet istutukset, jotka kukoistavat ankarienkin talvien jälkeen. 

Suomalainen ympäristö on puhdasta ja kovat talvet pitävät kasvintuhoojat kurissa. Tämän ansiosta Suomessa viljellyt kasvit ovat terveitä. Niitä käyttämällä istuttaja voi varmistaa terveet kasvustot myös omassa pihassaan. 

Suomalaiset taimet ovat lähellä kasvatettuja. Ne ovat kuluttajien toivomaa lähituotantoa parhaimmillaan. Kotimaisen taimen hankinta edistää suomalaista työtä. Tämä varmistaa puutarha-alan palvelujen tarjonnan myös tulevaisuudessa. Elinvoimainen viljely ja puutarhakauppa tarjoavat pelkän kasvin lisäksi asiantuntevan palvelun ja neuvonnan.

Miten kotimaisen taimen tunnistaa?

Varmin tapa saada taimen alkuperä selville on lukea taimen nimilappu huolellisesti. 

Nimilapusta löytyy kasvin tieteellinen nimi sekä suomen- tai ruotsinkielinen nimi ja lajikenimi. Nämä lukemalla voi varmistua, että on ostamassa juuri sitä kasvia, jota haluaa. Nimilapussa pitää kertoa taimen tuotantomaa. Jos siinä lukee selvästi Suomi, on asia selvä. Joskus tainta on viljelty kahdessa maassa. Silloin nimilappuun on kirjoitettu tuotantomaan kohdalle kaksi maan nimeä. Jos nimilapusta löytyy FinE-tunnus tai Sirkkalehti-logo ja teksti Kestävästi kotimainen, on taimen alkuperä helppo havaita.

Jos olet epävarma taimen alkuperästä, kysy neuvoa myyjältä. Ammattitaitoisessa myymälässä opastus sisältyy taimen hintaan.

Ruusut ja perennat on klassikko!

Aina niin suosittu, runsaasti kukkiva ja tuoksuva kasviryhmä syntyy ruusupensaista ja perennoista. Tässä ryhmässä on kestäviä perennoja, joita kasvatettiin suomalaisilla pihoilla jo isoäitiemme nuoruudessa. Ne ovat parhaimmillaan aurinkoisella, runsasmultaisella paikalla. Kanadalaiset ruusut ’Champlain’, ’Morden Fireglow’ ja ’Morden Centennial’ ovat matalia lajikkeita, jotka kestävät talvikylmyyttä huomattavasti paremmin kuin tyypilliset keskieurooppalaiset ryhmäruusut. Ne kukkivat jopa juhannuksen tienoilta syksyyn. Keväällä kukkivia sipulikasveja mahtuu aina kukkapenkkiin. Istuta esimerkiksi alkukesällä kukkiva ukkolaukka taimien väleihin, jolloin ukkolaukan kukinnan jälkeen lakastuvat lehdet jäävät piiloon.

Istutussuunnitelma noin 6 m2:n alalle

 1. Isopäivänkakkara 10 kpl , 10 kpl/m2
 2. Ruusu ’Champlain’ tai ’Morden Fireglow’ 1 kpl, 2–3 kpl/m2
 3. Kiinanpioni ’Bowl of Beauty’ tms. 1 kpl, 3 kpl/m2
 4. Peurankello 5 kpl, 8 kpl/m2
 5. Jaloritarinkannus 1 kpl, 3–4 kpl/m2
 6. Ruusu ’Morden Centennial’ 1 kpl, 2–3 kpl/m2
 7. Jättipoimulehti 6 kpl, 6 kpl/m2
 8. Ukkolaukka 10 kpl, 25 kpl/m2

  

 1. Isopäivänkakkara (Leucanthemum x superbum) on usein puolikerrannainen tai kerrannaiskukkainen riippuen lajikkeesta. Kukkii kauan kesä–elokuussa eikä leviä yhtä villisti kuin niityillä kasvava laji. Korkeus 50–100 cm.
 2. Ruusu ’Champlain’ (Rosa) kukkii erittäin runsaasti juhannuksesta myöhään syksyyn. Tertussa jopa 30 voimakkaan tummanpunaista, kevyesti tuoksuvaa kukkaa. Noin 100 cm. Vyöhykkeet I–IV (V).
 3. Kiinanpioni (Paeonia lactiflora) kukkii lajikkeesta riippuen kesä–heinäkuussa. Tuoksuvien suurten kukkien kerrannaisuus vaihtelee ja värikirjo ulottuu valkoisesta tummanpunaviolettiin. Noin 100 cm.
 4. Peurankello (Campanula glomerata) kukkii kesä– Viihtyy ja leviää hyvin myös niityllä. 40–80 cm
 5. Jaloritarinkannus (Delphinium x cultorum) on yleensä korkea perenna, mutta saatavana on myös matalampia lajikkeita. Kukinta heinäkuussa. Lehdistö noin 100 cm, kukinnot 150–200 cm.
 6. Ruusu ’Morden Centennial’ (Rosa), voimakkaan ruusunpunainen, runsas kukinta kesäkuusta syyskuuhun. Kevyesti tuoksuva. Korkeus noin 100 cm. Vyöhykkeet I–IV (V).
 7. Jättipoimulehti (Alchemilla mollis) sopii erinomaisesti reunakasviksi. Rikinkeltaiset kukinnot kesä-elokuussa muodostavat täydellisen parin sekä kylmille että lämpimille väreille. 30 cm
 8. Ukkolaukka (Allium hollandicum) kukkii jo kesäkuun alussa. Pallokukat kohoavat 70–100 cm:n korkeuteen. Istuta sipulit syksyllä noin 15 cm syvään.

Suunnitelma ja kuvat: Viherrinki.fi

Tapahtumakalenteri

Haluan ilmoittaa uuden tapahtuman syystaimijuhlaan

  Tapahtuman järjestäjä:

  Tapahtuman perustiedot:

  Tapahtuman sisältö: