Taimet ja tarvikkeet

Syksy on parasta istutusaikaa

Syksy on sopiva aika taimihankintoihin ja istuttamiseen. Taimia ei haittaa, vaikka maa olisikin kosteaa tai vettä sataisi, vaan päinvastoin, juuri nämä olosuhteet varmistavat juurtumisen ja seuraavan kevään kasvuunlähdön.

Viheralan ammattilaisille syksy on tärkeä istutussesonki. Ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät ammattipuolella selvästi: rakentaminen jatkuu työmailla maan jäätymiseen ja pysyvän lumipeitteen tuloon asti. Viimeisen parinkymmenen vuoden aikana on istutuskausi venynyt noin kuukaudella.

Syksy on useimmille monivuotisille kasveille parasta istutusaikaa. Loppukesällä astiataimien ja alkusyksystä alkaen paljasjuuristen taimien kotimainen valikoima on taimitarhoilla runsaimmillaan. Pihan rakentajien kannattaa hyödyntää paras hetki toivottujen kasvien hankintaan.

Taimivalikoimat runsaimmillaan

Syysistutuksiin on tarjolla laaja valikoima taimia, sillä taimitarhojen sato on valmistunut. Nyt kannattaa kysyä myös sellaisia kasvilajeja, jotka kevätruuhkassa pääsivät loppumaan. Koronan vuoksi taimien kysyntä on ollut runsasta, joten jo tänä syksynä myydään ensi kevätsesongin taimia. Taimipulan odotetaan siis jatkuvan vielä.

Oikeilla kasvivalinnoilla omaan pihaan voi saada pitkään kestävän syksyisen väriloiston. Puut, pensaat ja perennat hehkuvat kaikissa ruskan väreissä. Jos arvostaa ruskan värejä ja haluaa juuri tietynlaisia sävyjä, kannattaa suunnistaa syksyisin puutarhamyymälään. Varsinkin puilla ja pensailla syysväri vaihtelee, joten valinta on tehtävä silloin, kun värit ovat nähtävillä. Koristekasvien syysväri kannattaa ottaa huomioon jo senkin takia, että usein niiden ruska on voimakkaampi ja hehkuvampi kuin luonnonkasvillisuudella. Osa kasveista kukkii vielä syksyllä, joten ne tuovat lisäväriä pihaan. Joidenkin kasvien marjat koristavat oksia pitkälle talveen asti.

Puun, pensaan ja perennan istutusohje

Ruusut ja perennat on klassikko!

Aina niin suosittu, runsaasti kukkiva ja tuoksuva kasviryhmä syntyy ruusupensaista ja perennoista. Tässä ryhmässä on kestäviä perennoja, joita kasvatettiin suomalaisilla pihoilla jo isoäitiemme nuoruudessa. Ne ovat parhaimmillaan aurinkoisella, runsasmultaisella paikalla. Kanadalaiset ruusut ’Champlain’, ’Morden Fireglow’ ja ’Morden Centennial’ ovat matalia lajikkeita, jotka kestävät talvikylmyyttä huomattavasti paremmin kuin tyypilliset keskieurooppalaiset ryhmäruusut. Ne kukkivat jopa juhannuksen tienoilta syksyyn. Keväällä kukkivia sipulikasveja mahtuu aina kukkapenkkiin. Istuta esimerkiksi alkukesällä kukkiva ukkolaukka taimien väleihin, jolloin ukkolaukan kukinnan jälkeen lakastuvat lehdet jäävät piiloon.

Istutussuunnitelma noin 6 m2:n alalle

 1. Isopäivänkakkara 10 kpl , 10 kpl/m2
 2. Ruusu ’Champlain’ tai ’Morden Fireglow’ 1 kpl, 2–3 kpl/m2
 3. Kiinanpioni ’Bowl of Beauty’ tms. 1 kpl, 3 kpl/m2
 4. Peurankello 5 kpl, 8 kpl/m2
 5. Jaloritarinkannus 1 kpl, 3–4 kpl/m2
 6. Ruusu ’Morden Centennial’ 1 kpl, 2–3 kpl/m2
 7. Jättipoimulehti 6 kpl, 6 kpl/m2
 8. Ukkolaukka 10 kpl, 25 kpl/m2

  

 1. Isopäivänkakkara (Leucanthemum x superbum) on usein puolikerrannainen tai kerrannaiskukkainen riippuen lajikkeesta. Kukkii kauan kesä–elokuussa eikä leviä yhtä villisti kuin niityillä kasvava laji. Korkeus 50–100 cm.
 2. Ruusu ’Champlain’ (Rosa) kukkii erittäin runsaasti juhannuksesta myöhään syksyyn. Tertussa jopa 30 voimakkaan tummanpunaista, kevyesti tuoksuvaa kukkaa. Noin 100 cm. Vyöhykkeet I–IV (V).
 3. Kiinanpioni (Paeonia lactiflora) kukkii lajikkeesta riippuen kesä–heinäkuussa. Tuoksuvien suurten kukkien kerrannaisuus vaihtelee ja värikirjo ulottuu valkoisesta tummanpunaviolettiin. Noin 100 cm.
 4. Peurankello (Campanula glomerata) kukkii kesä– Viihtyy ja leviää hyvin myös niityllä. 40–80 cm
 5. Jaloritarinkannus (Delphinium x cultorum) on yleensä korkea perenna, mutta saatavana on myös matalampia lajikkeita. Kukinta heinäkuussa. Lehdistö noin 100 cm, kukinnot 150–200 cm.
 6. Ruusu ’Morden Centennial’ (Rosa), voimakkaan ruusunpunainen, runsas kukinta kesäkuusta syyskuuhun. Kevyesti tuoksuva. Korkeus noin 100 cm. Vyöhykkeet I–IV (V).
 7. Jättipoimulehti (Alchemilla mollis) sopii erinomaisesti reunakasviksi. Rikinkeltaiset kukinnot kesä-elokuussa muodostavat täydellisen parin sekä kylmille että lämpimille väreille. 30 cm
 8. Ukkolaukka (Allium hollandicum) kukkii jo kesäkuun alussa. Pallokukat kohoavat 70–100 cm:n korkeuteen. Istuta sipulit syksyllä noin 15 cm syvään.

Suunnitelma ja kuvat: Viherrinki.fi

Rhodot ja havut vihertävät aina

Viileään puolivarjoon, hikevään ja lievästi happamaan maahan sopiva kasviryhmä koostuu upeasti kukkivista alppiruusuista ja havukasveista, jotka vihertävät vuoden ympäri. Taustalla kasvava rungollinen jalosyreeni ja tuijat tuovat ryhmään korkeutta. Jalosyreeni tulee sijoittaa niin, että sen latvus saa valoa. Jalosyreenille saa havuryhmän kasveista poiketen antaa reilummin kalkkia. Pensaiden ja kuunliljojen alla ja edustalla maata peittää mattomainen rönsyansikka, jonka lehdet yleensä pysyvät vihreinä talven yli.

Istutussuunnitelma noin 8–10 m2:n alalle

 1. Jalosyreeni ’Charles Joly’ 1 kpl, 1 kpl/m2
 2. Revontuliatsalea ’Northern Hi-Lights’ 2 kpl, 4 kpl/m2
 3. Alppiruusu ’Royal Amaranth’ 1 kpl, 2 kpl/m2
 4. Alppiruusu ’Royal Lilac’ 1 kpl, 2 kpl/m2
 5. Kartio- tai pilarituija 2 kpl, 1 kpl/m2
 6. Marjakuusi 1 kpl, 1 kpl/m2
 7. Kääpiövuorimänty 1 kpl, 4 kpl/m2
 8. Sinikuunlilja 5 kpl, 3–5 kpl/m2
 9. Rönsyansikka 16 kpl, 8 kpl/m2

 

 1. Jalosyreeni ’Charles Joly’ (Syringa Vulgaris-Ryhmä), kerrannaiset kukat ovat sisäpuolelta roosat ja ulkoa purppuranpunaiset. Kukinta kesäkuussa. Korkeus 3–4 m. Vyöhykkeet I–III.
 2. Revontuliatsalea ’Northern Hi-Lights’ (Rhododendron Lights-Ryhmä) puhkeaa kukkaan kesäkuun alussa. Tuoksuvat kelta-valkoiset kukat. Noin 100 cm. Vyöhykkeet I–III (IV).
 3. Alppiruusu ’Royal Amaranth’ (Rhododendron) kukkii kesäkuussa. Royal-alppiruusut ovat perineet talvenkestävyytensä suomalaisilta lajikkeilta ja näyttävyytensä keskieurooppalaisilta serkuiltaan. Hidaskasvuinen, korkeus noin 1 m. Vyöhykkeet I–III (IV).
 4. Alppiruusu ’Royal Lilac’ (Rhododendron) kukkii kesäkuussa. Tiivis kasvutapa. 1,5–2 m. Vyöhykkeet I–III (IV).
 5. Kartio- tai pilarituija (Thuja occidentalis) on tiheä ja kapealatvainen pihan peruskasvi. Korkeus noin 3-6 m, esim. ’Holmstrup’ menestyy vyöhykkeillä I–IV.
 6. Marjakuusi (Taxus) on todellinen varjopaikan tummanvhreä havu. Leveitä, pilarimaisia ja pallomaisia sekä matalia ja korkeita lajikkeita. Japaninmarjakuusi menestyy vyöhykkeillä I–IV (V).
 7. Kääpiövuorimänty (Pinus mugo) pysyy pienenä leikkaamattakin. Se suosii valoista paikkaa. 0,5–1 m. Vyöhykkeet I–VI.
 8. Sinikuunlilja (Hosta sieboldiana) suosii puolivarjoa, mutta pärjää paksussa mullassa auringossakin. Liilat tai valkoiset kukat heinä–elokuussa. Lehdistön korkeus noin 70 cm.
 9. Rönsyansikka (Waldsteinia ternata) on jokapaikan peittoperenna. Keltaiset kukat touko–kesäkuussa. Korkeus 10–20 cm.

Suunnitelma ja kuvat: Viherrinki.fi

Ruokaa syreenipuun siimeksessä

Moni hyötykasvi ja koristeellinen perenna tai pikkupensas viihtyy rungollisen syreenipuun alla. Latvuksen varjossa auringon pahin polte hellittää. Istuta lähimmäksi syreenin runkoa eniten varjoa sietävät matalahkot kasvit, kuten lehtoakileija ja kuunlilja, joka tuo ryhmään komeita lehtimuotoja. Myös raparperin lehdistö on komea. Mustaherukka sijoitetaan ryhmässä hieman edemmäksi syreenistä, jotta sille jää tilaa kasvaa korkeutta ja leveyttä. Etualan mansikka toimii maanpeittäjänä. Se voi olla pienimarjaista kuukausimansikkaa tai yhtä hyvin isomarjaista ’Ria’-puutarhamansikkaa – molemmat tuottavat satoa pitkin kesää. ’Rian’ kovapintainen marja kestää hyvin syksyn sateita. Ruohosipuli kukkineen on kaunis ravinto- ja reunuskasvi, jota kasvatetaan myös parvekeruukuissa ja ikkunalaudalla.

Istutussuunnitelma noin 6–7 m2:n alalle

 1. Syreeni, rungollinen  1 kpl, 1 kpl/m2
 2. Mustaherukka  1 kpl, 1 kpl/m2
 3. Puutarhamansikka  4 kpl, 4 kpl/m2
 4. Lehtoakileija  5 kpl, 8 kpl/m2
 5. Kuunlilja, esim. ’Francee’  5 kpl, 5 kpl/m2
 6. Raparperi  1 kpl, 1 kpl/m2
 7. Ruohosipuli  5 kpl, 10 kpl/m2

 

 1. Syreeni (Syringa) voi olla mitä tahansa isokokoista lajia. Vaikkapa likusterisyreeni, joka kukkii muita myöhemmin heinäkuun alussa. Kermanvalkoiset, tuoksuvat kukat. 3–6 m. Vyöhykkeet I–V.
 2. Mustaherukka (Ribes nigrum), marjat kypsyvät heinä– Korkeus noin 130 cm. Esim ’Öjebyn’ vyöhykkeet I–VI.
 3. Mansikka (Fragaria).
 4. Lehtoakileija (Aquilegia vulgaris) kukkii runsaasti kesä–heinäkuussa sinisin, valkoisin tai vaaleanpunaisin kukin. Korkeus noin 60 cm.
 5. Kuunlilja (Hosta) tarjoaa ehtymättömästi valinnanvaraa: kääpiömäisistä yli metrisiin jätteihin, vihreistä sinisiin ja keltaisiin; valkoisilla tai keltaisilla raidoilla tai läikillä.
 6. Raparperi (Rheum x cultorum) on upea lehtikasvi, josta voi kerätä lehtiruoteja pitkin kesää. Poista kukinnot, jos haluat meheviä ruoteja. Lehdistö noin 100 cm.
 7. Ruohosipuli (Allium schoenoprasum) kukkii runsaimmin kesäkuussa. Ruohomaiset lehdet pysyvät kauemmin vihreinä, kun leikkaat lakastuneet kukat. 20–30 cm.

Suunnitelma ja kuvat: Viherrinki.fi

FinE on kotimaisen laatutaimen tunnus

FinE®-kasvit ovat suomalaisen taimitutkimuksen ja laadukkaan taimituotannon tulos. FinE-kasvit ovat perimältään aitoja, terveitä ja suomalaisiin kasvuolosuhteisiin sopivia. Kasveja valitessa painotetaan erityisesti talvenkestävyyttä ja edustavaa ulkonäköä kukintakauden ulkopuolellakin. Kun hankit FinE-taimen, saa taatusti laadukkaan kotimaisen kasvin. Lyhenne FinE® tulee sanoista Finnish Elite

Herkullinen marjatarha

Yhä useampi kotipuutarhuri valitsee perinteisten herukoiden ja karviaisten rinnalle myös muita marjakasveja. Sopisiko sinun puutarhaasi herkullinen pensasmustikka, makea vadelma tai vitamiineja pursuava tyrni?

Marjapensaat viihtyvät parhaiten aurinkoisella ja tuulensuojaisalla paikalla. Herukat, karviaiset ja vadelma viihtyvät hikevässä, kalkitussa puutarhamullassa. Tyrnille sopii hiekkapitoinen maa. Se kestää myös tuulta ja meriveden pärskeitä. Pensasmustikka puolestaan vaatii kosteahkon ja happaman kasvualustan.

Ihanat kukkapensaat

FinE-koristekasveissa on mistä valita! Kaipaatko pihallesi pientä ja söpöä kukkapensasta vai korkeaa ja näyttävää näkösuojakasvia? Huomioi valinnoissasi koristepensaiden erilaiset kasvupaikkavaatimukset. Oikeassa paikassa kasvi voi hyvin ja kasvaa kauniisti.

FinE-kasvit on vuoden 2022 puutarhatuote

Suomen Puutarhakauppiaat ry valitsee vuosittain ajankohtaisen puutarhatuotteen, joka ansaitsee kuluttajien huomion. Vuoden 2022 puutarhatuotteeksi on valittu FinE®-kasvit.

Puutarhaharrastuksessa on tärkeää onnistumisen elämys ja onnistumiseen vaaditaan laadukkaita, Suomen kasvuolosuhteissa kukoistavia kasveja. FinE®-tunnus auttaa kotipuutarhuria valitsemaan puutarhaansa kestäviä, kauniita ja lähellä tuotettuja taimia, kertoo Oili Sinilehto Suomen Puutarhakauppiaat ry:stä.

FinE-kasveja ja lisää tietoa löydät osoitteesta www.suomalainentaimi.fi

Kasvitietoa ja kotimaisia taimia
– suomalainentaimi.fi palvelee

Taimistoviljelijät ry ja Suomen Puutarhakauppiaat ry ovat uudistaneet kuluttajille suunnatut nettisivunsa osoitteessa www.suomalainentaimi.fi. Runsaasti tietoa sisältävien sivujen tarkoituksena on helpottaa kasvivalintoja, antaa hoito-ohjeita ja esitellä ideoita oman pihan suunnitteluun. 

Pihan rakentajat voivat kaikessa rauhassa tutkia kotonaan vaihtoehtoja satojen kasvilajien joukosta. Omien istutusten suunnittelun avuksi nettisivuilta löytyy tuoreita trendejä, vinkkejä ja käytännön ohjeita. 

Onnistuneiden taimihankintojen varmistamiseksi voi hakuohjelman avulla etsiä lähialueensa myymälöitä ennen ostoksille lähtöä. Kasviharvinaisuuksien etsijöille on saatavuuskysely aivan erinomainen palvelu. Yksi kysely tavoittaa kymmeniä taimitarhoja ja puutarhamyymälöitä. Etämyynnin odotetaan lisääntyvän ja nettisivusto helpottaakin etäasiointia.

Kotimaassa kasvatettujen taimien markkinoinnin ja nettisivujen takana ovat Taimistoviljelijät ja Suomen Puutarhakauppiaat. Mukaan lähteneet yritykset haluavat tukea kotimaisten taimien asemaa ja näkyvyyttä taimikaupassa. Ajatuksena on tarjota suomalaisen taimitarhan kasvattamia taimia suomalaiselle kuluttajalle suomalaisessa puutarhamyymälässä.

Suomalainen taimi on kasvatettu kestämään

Suomen olosuhteet ovat ankarat, mikä asettaa suuret vaatimukset kasvien menestymiselle. Taimen ostajan on syytä varmistua hankkimiensa kasvien menestymisvyöhykkeestä. Vuosikymmenten ja jopa vuosisatojen työ on tuottanut Suomeen taimivalikoiman, jonka kestävä alkuperä takaa onnistuneet istutukset, jotka kukoistavat ankarienkin talvien jälkeen. 

Suomalainen ympäristö on puhdasta ja kovat talvet pitävät kasvintuhoojat kurissa. Tämän ansiosta Suomessa viljellyt kasvit ovat terveitä. Niitä käyttämällä istuttaja voi varmistaa terveet kasvustot myös omassa pihassaan. 

Suomalaiset taimet ovat lähellä kasvatettuja. Ne ovat kuluttajien toivomaa lähituotantoa parhaimmillaan. Kotimaisen taimen hankinta edistää suomalaista työtä. Tämä varmistaa puutarha-alan palvelujen tarjonnan myös tulevaisuudessa. Elinvoimainen viljely ja puutarhakauppa tarjoavat pelkän kasvin lisäksi asiantuntevan palvelun ja neuvonnan.

Miten kotimaisen taimen tunnistaa?

Varmin tapa saada taimen alkuperä selville on lukea taimen nimilappu huolellisesti. 

Nimilapusta löytyy kasvin tieteellinen nimi sekä suomen- tai ruotsinkielinen nimi ja lajikenimi. Nämä lukemalla voi varmistua, että on ostamassa juuri sitä kasvia, jota haluaa. Nimilapussa pitää kertoa taimen tuotantomaa. Jos siinä lukee selvästi Suomi, on asia selvä. Joskus tainta on viljelty kahdessa maassa. Silloin nimilappuun on kirjoitettu tuotantomaan kohdalle kaksi maan nimeä. Jos nimilapusta löytyy FinE-tunnus tai Sirkkalehti-logo ja teksti Kestävästi kotimainen, on taimen alkuperä helppo havaita.

Jos olet epävarma taimen alkuperästä, kysy neuvoa myyjältä. Ammattitaitoisessa myymälässä opastus sisältyy taimen hintaan.

Tapahtumakalenteri

Haluan ilmoittaa uuden tapahtuman syystaimijuhlaan

  Tapahtuman järjestäjä:

  Tapahtuman perustiedot:

  Tapahtuman sisältö: