Vetoomus 19. 3. 2020

 

Varmistetaan suomalainen puutarhaelinkeinon ja harrastustoiminnan jatkuvuus

 

Korona-viruksen vaikutusten torjunnassa on edetty poikkeusoloihin kaikkialla Euroopassa. Puutarhaliitto ry vetoaa päättäjiin, että puutarha-alan palveluja ja tuotteita pystyttään tarjoamaan kevään aikana kaikille kuluttajille. Puutarha-alan merkitys huoltovarmuuden varmistamisessa on tärkeää.

Suomalainen puutarha-alan tuotantoketju toimii poikkeuksellisen hyvin myös omavaraisuuden näkökulmasta, sillä meillä on alan yritystoimintaa panosteollisuudesta tuotantoon ja vähittäismyyntiin. Hyvin suuri osa tuotantoyrityksistä on pieniä perheyrityksiä, joilta löytyy joustoa, mutta jotka toisaalta ovat hyvin haavoittuvaisia nykyisessä tilanteessa.

Puutarhayritysten vuoden tärkein sesonki on juuri alkamassa kevään edetessä. Tuotantotarvikkeet on hankittu ja myyntikausi on edessä. Työpaikkojen ja myynnin turvaaminen on ensiarvoisen tärkeää. Puutarha-ala työllistää reilusti yli 20 000 henkeä suoraan, ja se tarjoaa välillisesti elinkeinoja monille muille aloille.

Huoltovarmuutta

Puutarhaliiton toimitusjohtaja Timo Taulavuori korostaa, että Suomen huoltovarmuuden näkökulmasta on varmistettava, että näiden yritysten toiminta voi jatkua poikkeusoloista huolimatta. On tärkeää varmistaa, että yritysten työvoiman ja lisäysmateriaalin saanti ulkomailta varmistetaan, jotta viljelytoiminnassa onnistutaan. Olennaista on, että Suomen hallitus varmistaa poikkeusoloissa sen, että puutarhamyymälät ja kukkakaupat pysyvät auki ruokakauppojen tavoin. Moni niistä toimii keväisin ulkotiloissa.

Puutarhaharrastamisen merkitys

Kaikkien ikäryhmien kiinnostus puutarhaharrastamiseen ja kotitarveviljelyyn on kasvanut viime vuosina. Näin on erityisesti nuorten parissa. Nyt on hyvä varmistaa, että koteihin linnoittuvilla suomalaisilla on mahdollisuus jatkaa hyvää tekevää harrastustoimintaa. Kotitarveviljelyn merkitys kasvaa myös huoltovarmuuden näkökulmasta, sillä kriisin jatkuessa pitkään, emme voi luottaa tuontivihannesten ja marjojen saatavuuteen.

Puutarhaharrastus lisää suomalaisten henkistä ja fyysistä terveyttä. Kun kotona ja sen lähipiirissä on yhteistä ja mielekästä tekemistä, pysyy luottamus tulevaisuuteen hyvänä. Kasvun ihmeen seuraaminen ohjaa ajatuksia tulevaan kasvukauteen ja vähentää ahdistusta.

Puutarhaharrastaminen on hyödyllistä sekä fyysisen että henkisen terveyden näkökulmasta. Tuotteiden ravitsemukselliset edut ja vastustuskykyä parantavat vitamiinit, antioksidantit ja hivenaineet vahvistavat immuniteettia. Työt aktivoivat myös liikkumaan monen liikuntaharrastustoiminnan jäädessä tauolle.

Kriisitilanteessa erityisesti henkisen puolen merkitys kasvaa. Tutkitusti puutarhaharrastaminen sekä liikkuminen puistoissa ja luonnossa laskevat verenpainetta ja alentavat stressiä. Erityisesti yksin eristyksissä oleville omien kasvien hoitaminen ja kasvun seuraaminen voivat olla tekijöitä, jotka luovat luottamusta tulevaisuuteen, uskoo  Puutarhaliiton toimitusjohtaja Timo Taulavuori.

 

Lisätietoja:  toimitusjohtaja Timo Taulavuori  timo.taulavuori@puutarhaliitto.fi  p. 040 745 3005