Vuoden ympäristörakenne -kilpailun kärkikuusikko esittäytyy

 

Vuoden Ympäristörakenne -kilpailuun tuli edellisvuosien tapaan runsaasti kiinnostavia ja monipuolisia ehdokaskohteita, joissa oli mietitty rakennettua ympäristöä niin visuaalisesti kuin alueiden toimivuudenkin kannalta, myös kestävän ympäristösuunnittelun periaatteet oli huomioitu useissa kohteissa. Eniten kohteita tuli pääkaupunkiseudulta, mutta lisäksi kohteita oli Kuopiosta, Pieksämäeltä, Porista ja Tampereelta. 

 

Ympäristörakentamisen monimuotoisuus ja merkitys tulivat hyvin esiin ehdotuksissa, joissa esiteltiin moneen käyttöön tarkoitettuja puistoja, ulkoilualueita sekä julkisten rakennusten pihoja ja ulkotiloja. Oli myönteistä huomata, kuinka ympäristöjä on suunniteltu ja rakennettu ilahduttamaan, aktivoimaan ja helpottamaan ihmisten arkea. 

Kohteiden joukosta tuomaristo valitsi kuuden kärjeksi seuraavat kohteet.  

 

Myyrmäen urheilupuisto 

Laaja ja monipuolinen urheilupuisto sijaitsee Vantaalla. Siellä on toteutettu mahdollisuudet monipuoliseen liikuntaan. Erityisesti on huomioitu kaikenikäisten kävijöiden ja eri lajeja harrastavien aktiviteetit samanaikaisesti. Sommittelultaan ja värimaailmaltaan Myyrmäen kohde edustaa liikuntapaikkarakentamisen parhaimmistoa.

 

 

Ranta-Tampella 

Ranta-Tampella on Tampereen uutta asuinrakentamista ranta-alueelle. Laajan alueen viherrakentaminen on tehty jo aluerakentamisen alkuvaiheessa, jolloin on saatu heti viihtyisä ja toimiva ympäristö. Taidokkaasti toteutetut kanavarakenteet tuovat ilmeikkäästi veden alueen sisälle.

 

 

Snellmanninpuisto ja katualueet

Kohde sijaitsee valtakunnallisesti merkittävässä rakennetussa kulttuuriympäristössä ja on osa Kuopion kansallista kaupunkipuistoa. Kestävän ympäristörakentamisen huomiointi oli mukana kaikkien kohteiden suunnittelussa ja rakentamisessa. Vanhan puiston saneeraus liittyy saumattomasti uudistettuun torimaiseen katutilaan.

 

Triplan ulkotilat 

Pasilan Triplan moderni keskus on saanut ympärilleen ja sisälleen ilmeikkäät ja tasokkaasti toteutetut viheralueet. Ulkotilojen istutusalueet ja asuinkorttelin sisäpihat ovat kävijöiden nähtävillä. Leimallista on niiden korkea kunnossapidon taso. Triplan kattopuutarha ei ole yleisön nähtävillä, mutta hotellin asukkaat pääsevät nauttimaan siitä.

 

 

Woodcityn kattopuutarha 

Woodcity sijatsee Helsingin Jätkäsaaressa Supercellin tiloissa kattopuutarhana. Korkealaatuisilla materiaaleilla ja taidokkaalla rakentamisella on saatu aikaan monitoimitila, joka palvelee työntekijöiden lasten päiväkodin ulkoilu- ja liikuntatilana sekä henkilökunnan tauko- ja virkistyspaikkana. Muuntelukelpoiset rakenteet toimivat myös tapahtumapaikkana ympäri vuoden.

 

 

Vuosaarenhuippu

Helsingin sataman tuntumassa sijaitseva Vuosaaren huippu on rakennettu pitkän ajan kuluessa. Siinä toteutuu kestävän ympäristörakentamisen periaatteet puhtaimmillaan. Entisen kaatopaikan päälle ylijäämämaista rakennettu kukkula muodostaa useiden erilaisten luontotyyppien kokonaisuuden, joka tarjoaa eksoottisen lähiluontokokemuksen.

 

 

Voittaja julkistetaan Viherpäivillä  

Vuoden ympäristörakenne -kilpailun voittaja julkistetaan ensi helmikuussa Jyväskylän Viherpäivillä, joka on alan merkittävin kotimainen tapahtuma. 

Kilpailun järjestävät KIVI ry, Betoniteollisuus ry ja Puutarhaliitto ry. Tuomaristossa ovat mukana myös Suomen Arkkitehtiliiton, Suomen Maisema-arkkitehtiliiton, Maisemasuunnittelijoiden, ympäristöministeriön ja Viherympäristöliiton edustajat. 

 

Lisätietoja: 

Timo Taulavuori, Puutarhaliitto ry 
timo.taulavuori@puutarhaliitto.fi 
040 745 3005

Sini Laine, KIVI ry 
sini.laine@kivi.info 
050 330 1630 

Tiina Kaskiaro Rakennustuoteteollisuus RTT ry 
tiina.kaskiaro@rakennusteollisuus.fi  
050 466 0297