Suomen 100-vuotis juhlavuosi innosti istuttamaan yli 2000 juhlapuuta Puutarhaliitto ry:n kampanjassa. Istutustapahtumista välittyi hyvä mieli ja puilla juhlistettiin erilaisia yhteisiä tapahtumia. Puiden kasvun seurantaa suunnitellaan jatkettavan.

Puutarhaliiton Istuta juhlavuoden puu -kampanja sai hyvän vastaanoton, sillä moni istuttaja innostui viettämään myös muita tapahtumia juhlavuoden puun istuttamisen yhteydessä. Istutuksia juhlittiin isosti ja pienesti puistojen avajaisista, juhlametsän istuttamisiin ja erilaisiin syntymäpäiviin. Puutarhaliiton rekisteriin tehtiin yhteensä 1803 merkintää, mutta puita istutettiin kampanjan aikana reilusti yli 2000. Instagramiin kampanja keräsi noin 200 kuvaa #juhlavuodenpuu -tilille. Kuvista ja teksteistä välittyy hyvin tunnelmia ja se että kampanja koettiin läheiseksi.

Kuusi oli suosituin

Ehdottomasti suosituin istutettu puulaji on ollut kuusi, jota on noin neljännes kaikista istutetuista puista. Näiden joukosta erottuu erityisesti sinikuusi ja sen kääpiöivä muoto Picea pungens ’Baby Blue’, jonka sininen väri kuvasi hyvin Suomen itsenäisyyttä. Kuusilla on perinnettä vuosipäivien vietossa, sillä niitäon  aikaisemminkin istutettu virallisiksi juhlapuiksi  lähinnä julkisiin puistoihin. Kampanjan myötä ne ovat nyt päätyneet myös kotipihojen juhlapuiksi.

Koivut ja pihlajat harvassa

Istutettujen puiden joukossa on myös paljon tammia ja erilaisia hedelmäpuita. Joukossa on sen sijaan vähän koivuja ja pihlajia, joilla molemmilla on perinteisesti ollut tärkeä merkitystä suomalaisille kansallispuina ja pyhinä puina. Sataa vuotta on ehkä haluttu juhlistaa pitkäikäisemmillä ja satoa tuottavilla puilla koivujen ja pihlajien sijasta arvioidaan Puutarhaliitosta. Moni innostui myös kokeilemaan eksoottisempia kasveja kuten magnolioita tai hevoskastanjoita, jotka ovat usein menestymisrajansa äärireunoilla. Näin ehkä ennakoidaan tulevaa sataa vuotta ja kasvuolojen lämpenemistä imastonmuutoksen seurauksena. Puita istutettiin ahkerasti ympäri Suomea.

Juhlavuoden puu -kampanjan sivut ovat nyt sulkeutuneet uusien rekisteröintien osalta, mutta hakukoneen avulla pääsee jäljittämään tutustumaan omien ja muiden istutustapahtumiin. Tavoitteena on luoda jatkoa puurekisterille, jonka avulla olisi mahdollisuus seurata ja tehdä havaintoja juhlapuiden menestymisestä, kertoo Timo Taulavuori Puutarhaliitosta

Lisätietoa kampanjasta: Timo Taulavuori Puutarhaliitto ry, timo.taulavuori@puutarhaliitto.fi tai p. 040-7453005 www.puutarhaliitto.fi