PUUHA-hankkeen webinaarit ja koulutukset puutarhayhdistyksille
Hankkeen aikana järjestetään puutarhayhdistyksille webinaareja ja koulutuksia eri aiheista. Webinaarit ovat avoimia kaikille Puutarhaliiton jäsenyhdistysten jäsenille. Webinaareista on myös tehty tallenteita ja näkyvillä oleviin tallenteisiin löytyy linkki webinaarien kohdilta.
PUUHA-hanke on päättynyt 31.12.2023 ja linkit hankkeen omiin webinaarien tallenteisiin ja materiaaleihin on poistettu.
Alla listattuna tulevia ja menneitä aiheita. Lista tulevista tapahtumista päivittyy sitä mukaan, kun saamme luentoja sovituksi. Osa luennoista on vielä suunnitteilla ja niiden sisältöä, ajankohtaa ja ohjeita ilmoittautumiseen täydennetään hyvissä ajoin ennen tapahtumaa. Jokaisen webinaarin kohdalla on tieto miten ko. webinaariin ilmoittaudutaan. Webinaareihin ilmoittautuneille lähetetään linkki webinaariin ennen tilaisuuden alkua.
Ohjeita Microsoft Teams -sovelluksen käyttöön PUUHA-hankkeen etätapahtumissa.
Ohjeita Microsoft Teams -sovelluksen käyttöön mobiililaitteilla löydät täältä, Microsoftin sivuilta.
Webinaareihin ja koulutuksiin ilmoittautuneilta kysytään nimi, yhteystiedot sekä puutarhayhdistyksen nimi ilmoittautumisen yhteydessä, jotta tiedämme kenelle ja mihin osoitteeseen lähetämme linkit webinaariin ja tiedot tallenteesta sekä että näemme osallistujien olevan jäsenyhdistysten jäseniä. Tiedot ilmoittautuneista poistetaan kunkin luennon tallenteen lähettämisen jälkeen. Tietoja ei käytetä markkinointitarkoituksiin.
Vinkki webinaareihin osallistumiseen: Kokoontukaa porukalla, esimerkiksi jonkun jäsenen luona tai yhdistyksen tiloissa, ja osallistukaa yhdessä tilaisuuteen!
Menneet webinaarit ja virtuaalivierailut:
2024
21.11.2024 Hiiliviisasta puutarhurointia
2023
Hiilipuutarhurointi 15.11.2023
Hiilipuutarhuroinnilla tarkoitetaan toimia, joilla pientalojen pihoilla voidaan kasvillisuuden avulla parantaa hiilensidontaa ja varastointia. Tutkijayliopettaja (HAMK) ja CO-CARBON -hankkeen asiantuntija Outi Tahvonen luennoi pientalojen hiilipuutarhurointiin liittyvistä asioista CO-CARBON -hankkeen näkökulmasta. Monialainen tutkimushanke on määritellyt näille toimille kuusi teemaa ja luonut hiilipuutarhurointia varten Kotipihan hiilikortiston, lisätäkseen asukkaiden innostusta hiilipuutarhurointiin.
Fyndrosor i Finland 1.11.2023
Inger Kullberg från Suomen Ruususeura – Finska Rosensällskapet håller ett föredrag om Fyndrosor i Finland. Webbinariet är kostnadsfritt och sker via Microsoft Teams.
Så här berättar Inger om hennes föredraget:
Finska Rosensällskapet grundades 1989. Genast från sedan starten har dess medlemmar varit ivriga att försöks identifiera rosor i sina trädgårdar samt i omgivningen. Vissa rosor har varit lätt att få rätt namn på men många har varit svårlösta. Med anledning av att Finska Rosensällskapet firade 20-årsjubilem 2009 utgav sällskapet boken Kauniit löytöruusut-Vackra fyndrosor. I boken presenteras 38 olika rosor som har hittats på olika håll i vårt land.
Att beskriva vad en fyndros är inte alltid så lätt. Förenklat kan man säga att det är en ros som växer i en gammal trädgård och ingen kommer längre ihåg namnet på den. Den kan vara planterad för mycket länge sedan. Det kan vara fråga om någon gammal historisk ros. Många gårdar har sina egna ”släktrosor” som gått vidare till följande generation. När döttrarna har flyttat bort hemifrån har de tagit med sig rotskott och gett hemgårdens namn åt den. Det finns många fyndrosor som man har hittat i naturen som kan vara fråga om naturens egna korsningar mellan olika arter. Det kan också vara fråga om genförändringar, spontana mutationer.
I mitt föredrag kommer jag att presentera några fyndrosor som jag själv odlar i Björkelunds Rosengård. De är ofta storvuxna och bildar rejäla buskar. Dessutom är de härdiga och klarar kalla vintrar och torra somrar. Dessa rosor hör till olika sortgrupper som jag beskriver skillnaden på. Dessutom kommer jag att berätta om hur man planterar och sköter dem.
Monivuotiset vihannekset 18.10.2023
Puutarhuri Henna Jämsä kertoo helpoista ja terveellisistä joka pihaan ja puutarhaan sopivista monivuotisista vihanneksista ja ajankohtaisista syyskylvöistä. Henna on myös ollut mukana suomentamassa ruotsalaista Monivuotiset vihannekset -kirjaa. Kirjan viljelyohjeet sopivat lähes suoraan Suomenkin leveysasteille ja ne ottavat huomioon ilmastonmuutokseen sopeutuvan maailman. Kirjassa on viljelyohjeiden lisäksi mm. reseptejä ja säilöntäohjeita sekä taulukoita vihannesten ravintosisällöistä. Voit tutustua kirjaan ja aiheeseen täällä sekä Facebook -ryhmässä Monivuotiset vihannekset.
Kompostoi puutarhajätteet mullaksi 27.9.2023
Kompostointi on luonnonmukainen tapa palauttaa eloperäinen, maatuva jäte ravinteineen takaisin luonnon kiertokulkuun. Kompostointi lisää puutarhan monimuotoisuutta ja maan elävyyttä. Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula antoi helpopoja vinkkejä, joilla pääsee alkuun puutarhajätteen kompostoinnissa.
Kuivakäymälästä kasvuvoimaa puutarhaan 23.5.2023 (Yhteisluento Marttaliiton kanssa)
Käymäläseura Huussi ry:n asiantuntija Sanna Kärkkäinen innostaa hyödyntämään kuivakäymälän tuotokset. Kuulet perustiedot kuivakäymäläjätteen kompostoinnista, sekä kompostin ja käymälän nesteiden käytöstä oman pihan kasveille. Käymäläseura Huussi ry:n toimintaan voit tutustua verkkosivuilla huussi.net. Tallenne luennosta on nähtävissä täällä: https://youtu.be/tSq__W-RRyw
Syötävä metsäpuutarha 26.4.2023 (Yhteisluento Marttaliiton kanssa)
Joel Rosenberg kertoo syötävästä metsäpuutarhasta eli hyötymetsäpuutarhasta, satoisasta ja kerroksellisesta puutarhasta, joka toimii ekosysteemin tavoin. Luennolla kuullaan miten luonnosta voidaan ottaa mallia ekologisemman ja omavaraisemman hyötypuutarhan suunnitteluun. Joel näyttää valokuvia suomalaisista ja pohjoiseurooppalaisista hyötymetsäpuutarhoista ja kertoo niiden monipuolisesta sadosta. Joel Rosenberg (TaM) toimii luonto- ja ympäristöalalla koulutus- ja kehitystehtävissä. Joeliin voi tutustua verkkosivuilla syötävämetsäpuutarha.fi. Webinaarista tehty tallenne on nähtävissä täällä: https://youtu.be/Ih5Ud74Xh58
Luento pioneista sekä Suomen Pioniseuran ja Kotkan pionipuiston esittely 13.4.2023
Luennoitsijana Suomen Pioniseuran puheenjohtaja Riitta Juonala. Illan aikana saimme esittelyn Suomen Pioniseuran toiminnasta, kuulimme Kotkan pionipuiston perustamisesta ja saimme kattavan tietopaketin pionien kasvatuksesta, hoidosta ja lajikevalinnoista.
Virtuaalivierailu Etelä-Pohjanmaan puutarhaseuran luona 22.3.2023
Etelä-Pohjanmaan puutarhaseura esitteli yhdistyksen sekä hallituksen toimintaa ja Lakeus kukkii -puutarhanäyttelystä ja sen järjestämiseen liittyviä asioita.
Tietoa tomaatista 15.3.2023 (Yhteisluento Marttaliiton kanssa)
Puutarhuri, hortonomi ja toimittaja Elina Vuori Myllypellon taimet-puutarhalta kertoi meille vinkkejä liittyen tomaatin kasvattamiseen sekä esittelee eri tomaattilajikkeita. Elina on erikoistunut tomaatteihin ja yleensä puutarhalla on viljelyssä 50–100 lajiketta vuodessa, niin yleisiä lajikkeita kuin erikoisuuksiakin. Voit tutustua puutarhaan verkkosivulla: https://myllypellontaimet.fi/.
Austin-ruusut 9.3.2023
Ruususeuran puheenjohtaja Michael Luther esitteli meille Austin-ruusujen kasvatusta.
David Austin aloitti 1960 luvulla Englannissa ruusunjalostustyön jossa hän halusi yhdistää historiallisten vanhojen ruusujen hyvät ominaisuudet, kauniit kukat ja vahvan tuoksu modernien ruusujen jatkuvaan kukintaan. Vuosien aikana markkinoille on tullut pari sataa erilaisia Austin-ruusuja. Ne ovat kauniisti pitkään kukkivia ja niillä on lähes poikkeuksetta ihana tuoksu. Niitä on kuitenkin jalostettu lämpimässä ilmastossa ja niiden mahdollisuudet selvitä suomalaisessa ilmastossa on kyseenalaistettu. Luennoitsija on n. 25 vuoden aikana kasvattanut Austin-ruusuja omassa puutarhassaan Pohjanmaan rannikolla kasvuvyöhykkeellä 3. Luennon aikana hän kertoi kokemuksistaan ja miten voi onnistua Austin-ruusujen kanssa myös suomalaisessa puutarhassa.
Yhdistyksen lukujen ymmärtäminen 16.2.2023
Kirjanpito, mitä ja miksi? Yhdistyksen kirjanpito ei ole vain lain vaatima velvollisuus, vaan se on osa yhdistyksen toiminnan ohjausta ja seurantaa. Kirjanpidosta saatavan tiedon perusteella voidaan suunnitella myös puutarhayhdistyksen toimintaa. Luennolla perehdytään kirjanpidon yleisiin periaatteisiin sekä avataan tuloslaskelman ja taseen lukuja ja niiden taustaa. Verkkoluennon piti Tampereen puutarhaseuran puheenjohtaja Jyrki Santala.
Porkkana, vuoden 2023 vihannes 25.1.2023 (Yhteisluento Marttaliiton kanssa)
Porkkananviljelijä ja Puutarhaliiton hankevastaava Emma Kaakko kertoi porkkanasta ja opasti meitä sen viljelyyn. Emma viljelee luomuporkkanaa yhdessä puolisonsa kanssa Vanha-Rauhamäen luomutilalla Kuhmoisissa. Tilaan voit tutustua verkkosivuilla: https://www.facebook.com/vanharauhamaenluomutila/.
Vuorovaikutteisuudesta oppiminen 17.1.2023
Jyväskylän puutarhaseura toivotti meidät tervetulleeksi luokseen virtuaalivierailulle. Vierailun teemana oli vuorovaikutteisuus ja kokemuksista oppiminen. Jyväskylän puutarhaseuran hallituksen jäsenet jakoivat omia kokemuksiaan kertomalla esimerkkejä omasta toiminnastaan ja yhdistystoimintaan liittyvistä asioista. Illan aikana saimme esittelyn seuran vuoden 2023 toiminnasta, kuulimme keskeiset asiat yhdistyksen muuttuneista säännöistä ja jäsenmäärän kehityksestä. He kertoivat myös siitä mitä kukin jäsen tekee ja miten seuran hallitus toimii.
2022
Uusi vuosi, uudet viljelykasvit 7.12.2022
Vuoden viimeisessä webinaarissa kuulimme hankekoordinaattoriltamme Jaanalta mitä vuosi 2023 tuo tullessaan hankkeen parissa. Uudelle viljelyvuodelle voi suunnitella erikoisten ja eksoottisten kasvien viljelyä. Puutarhuri, hortonomi ja toimittaja Elina Vuori Myllypellon taimet -puutarhalta jakoi meille omakohtaisia viljelykokemuksia erikoisten kasvien viljelystä ja antoi vinkkejä niiden kasvatukseen. Voit tutustua puutarhaan täällä: https://myllypellontaimet.fi/
Jäsenhankinta ilta 22.11.2022
Kuopion Puutarhaseuran Anja Rämö ja Riitta Utriainen kertoivat vinkkejä sekä omakohtaisia kokemuksia liittyen jäsenhankintaan. Viher- ja puutarha-alan opettajayhdistyksen (VIPU) Anne Friman ja Mari Sainio olivat myös mukana ja he kertoivat miten oppilaitosyhteistyötä voisi edistää ja sitä kautta saada opiskelijoita mukaan yhdistystoimintaan. Puutarhayhdistysten jäsenillä oli myös mahdollisuus jakaa omia jäsenhankitavinkkejään muille sekä keskustella tästä tärkeästä asiasta illan aikana.
Virtuaalivierailu Lasten ja nuorten puutarhayhdistyksen luona 8.11.2022
Hankkeen ensimmäinen virtuaalivierailu tehtiin Lasten ja nuorten puutarhayhdistyksen luokse. Toiminnanjohtaja Eeva-Maija Bergholmin kanssa pääsimme tutustumaan yhdistyksen toimintaan, joka keskittyy syventämään lasten ja nuorten viljelytaitoja ja -tietoja sekä luontosuhdetta.
Ruusujen talvihaasteet ja talvisuojaus 18.10.2022
Suomen Ruususeuran Michael Luther kertoi ruusujen talvihaasteista sekä antoi ohjeita ja vinkkejä ruusujen talvisuojaukseen.
Yhdistystoiminnan ABC 13.10.2022
Maa- ja kotitalousnaisten järjestöpäällikkö Helena Velin piti meille Yhdistystoiminnan ABC-luennon. Helena kertoi meille yhdistystoiminnan perusteista sekä antoi vinkkejä toiminnan suunnitteluun.
Kompostointi 30.8.2022
Webinaari keittiön biojätteiden käsittelystä ja kompoistoinnista pidettiin tiistaina 30.8.2022. Perehdyimme ympärivuotiseen kompostointiin ja kertasimme täsmävinkkejä syksyisten puutarhajätteiden kompostointiin.
Kotitarveviljely 31.5.2022
PUUHA-hankeen ensimmäinen webinaari järjestettiin tiistaina 31.5.2022.
Luennoitsija Riitta Peräinen (Keski-Suomen maa- ja kotitalousnaisista/Kotitarveviljelyn kehittäminen -hanke) kertoi kotitarveviljelystä ja antoi viljelyvinkkejä.
Koulutukset
Menneet koulutukset
Vehreyttä yhdistystoimintaan -koulutus puutarhayhdistyksille
Hankkeen puitteissa järjestettiin koulutus, jossa keskityttiin miettimään yhdistyksen toiminnanmuotoja ja toimintavälineitä sekä tarkasteltiin oman yhdistyksen tilannetta ja kartoitettiin mahdollisia kehitystarpeita.
Tavoitteena on, että koulutuksesta saadun toimintamallin perusteella yhdistyksillä on tietoa ja taitoa kehittää ja päivittää toimintaansa jäsenistön tarpeiden ja kiinnostusten perusteella ja että toiminta säilyy elävänä ja monipuolisena. Vehreyttä yhdistystoimintaan -koulutus järjestettiin Teams-koulutuksena ja kouluttajana oli yhteisösuunnittelija Heidi Kokko, Hyvinkään Yhdistykset ry.
Koulutus järjestettiin kahdessa osassa maanantaina 30.1. 2023 ja tiistaina 7.2.2023. Tämän lisäksi koulutukseen sisältyi välitehtävä.
Ensimmäisessä osiossa kävimme läpi seuraavia asioita:
– Oman yhdistyksenne perustehtävä
– Missä yhdistyksemme on jo hyvä? Mitä pitäisi erityisesti kehittää?
– Uusien toimijoiden rekrytoiminen
Toisessa osiossa keskityimme seuraaviin asioihin:
– Välitehtävän pohjalta työskentelyä, havaintojen ja hyvien käytäntöjen jakamine
– Puheenjohtajat/kehittämispäivän järjestäjät valmistetaan oman yhdistyksen kehittämispäivän järjestämiseen
Miten onnistun puutarhassa, mitä teen, milloin ja miten?
Luentosarja aloitteleville puutarhaharrastajille huhti- ja toukokuussa 2023.
Luentosarjaan kuuluu kolme luentoa ja luennoitsijana toimii Riitta Peräinen. Luennot järjestetään etäluentoina tiistai-iltoina 18.4., 25.4. ja 16.5. klo. 18.30-20.00.
18.4. Puutarhan kasvuolosuhteet
Kasvuvyöhykkeen, pienilmaston ja valo-olosuhteiden merkitys puutarhan hoidossa
Puutarhan maaperän merkitys kasvivalinnoissa, pH ja ravinteet
Vanhan puutarhan huomioiminen uutta istuttaessa
25.4. Puutarhan hyöty- ja koristekasvit
Yksivuotisten ja monivuotisten taimien istutus ja hoito
Istutusalueiden valmistelu
Puutarhan kevättyöt
16.5. Puutarhan hoidon perusteet
Rikkakasvit ja niiden hallinta puutarhassa
Puutarhan haittaeläimet ja -eliöt ja niiltä suojaaminen
Maan hoitaminen, lannoitus ja kastelu
Paikalliset puutarhayhdistykset järjestävät osallistujille mahdollisuuksiensa mukaan puutarhailtoja omalla alueellaan luentosarjan aikana, joihin kurssilaiset voivat osallistuja. Puutarhailtojen aikana pääsee tutustumaan käytännön asioihin puutarhassa, tapaamaan puutarhayhdistysten jäseniä ja saamaan vinkkejä puutarhanhoitoon ja mahdollisuuden kysyä puutarhanhoitoon liittyvistä asioista paikanpäällä.