Panostus pihaan parantaa viihtyvyyttä!

 

Suomalainen tyypillisesti laskee neliöitä ja arvioi pintamateriaaleja asunnon valintatilanteessa. Kuitenkin päätökseen ja asuinalueella viihtymiseen vaikuttavat aina tunne- ja arvotekijät, joista ympäristön vihreys on yksi tärkeimmistä. Taloyhtiöiden kannattaa panostaa ympäristöön ja piha-alueeseen, koska sillä luodaan tärkeä ensivaikutelma ja vaikutetaan myös pitkäaikaisesti asukkaiden viihtyvyyteen.

Kevät on taloyhtiöiden kokousten aikaa. Asialistalle tulisi aina nostaa yhteisten alueiden viihtyvyys ja hoito, muistuttaa Timo Taulavuori Puutarhaliitto ry:stä. Yhä useampi -varsinkin nuori -haluaa osallistua pihan hoitoon ja rakentamiseen esimerkiksi kaupunkipuutarhan muodossa. Yhteisöllinen hyötypuutarha toimii koko taloyhtiön pihakeitaana, jossa viljelyharrastuksen ohella tutustutaan toisiin asukkaisiin. Monessa pihassa halutaan panostaa myös näyttäviin kesäkukkaistutuksiin ja kestäviin ympärivuotisiin kasveihin.

Pelisäännöt ja rahoitus kokouksessa

Yhtiökokouksessa sovitaan pelisäännöt pihan osalta ja valitaan pihatiimin vastaavat. Tärkeintä on hahmottaa kokonaisuus, jossa huomioidaan asukkaiden toiveet ja tarvitsemat toiminnot. Esimerkiksi korttelipihoissa raja-aitojen kaataminen on suotavaa, koska silloin voidaan yhdistää esimerkiksi jätehuoltoa, leikkipaikkoja ja pyykinkuivausalueita, jolloin viihtyvyydelle ja pihavihreälle saadaan raivattua lisää tilaa.

Samalla päätetään myös alueesta, joka tulee viljelykäyttöön. Lisäksi sovitaan yhteisestä budjetista, jolla aluetta rakennetaan. Edullisimmillaan alueen saa toimimaan kierrätysmateriaalien avulla ja arvokkaimmillaan viljelylaatikot rakennetaan esimerkiksi siberianlehtikuusesta tai sertifioidusta azobe-puusta, jolloin ne kestävät siisteinä vuosia. Kivisellä tai katetulla pihalla voidaan ottaa astiaistutusten lisäksi käyttöön seiniä, rakentaa riippuvia puutarhoja tai viherryttää kattoja.

Sato jaettavaksi?

Parhaiten onnistutaan, kun myös työn- ja sadonjaosta on sovittu etukäteen. Siinä on kaksi vaihtoehtoista periaatetta, kertoo Taulavuori. Sato joko jaetaan vain sen kasvattajille tai kaikki voivat vapaasti korjata sitä kohtuullisuusperiaatteella. Parhaimmillaan satoa hyödynnetään yhdessä sadonkorjuujuhlien aikana, jolloin syksyn herkuista pääsee nauttimaan kaikki.

Isoimpien muutosten yhteydessä, joissa pihaa perusparannetaan tai toimintoja mietitään uudelleen, kannattaa olla yhteydessä puutarhasuunnittelijoihin ja -rakentajiin. Niitä löytyy Vihreän kirjan kautta linkistä www.viherympäristö.fi – Vihreä kirja – Osoitehakemisto.

Ideoita pihaan Kevätmessuilta

Ideoita pihaan löytyy kevään puutarhanäyttelyistä, joissa on esillä malleja ja tekniikoita sekä rakentamisesta että kasveista. Esimerkiksi Helsingin Kevätmessut järjestetään messukeskuksessa 12. – 15. 4. 2018. Tutustumaan kannattaa lähteä yhdessä taloyhtiön pihatiimin tai hallituksen kanssa. Puutarhaliiton taloyhtiötarjouksella saa kaksi lippua Suomen messujen netin kautta ostettuna koodilla Puutarhaliitto18. Messuilla on myös esillä ideaparvekkeita, joista saa vinkkejä niin pihalle, patioille kuin parvekkeille.

 

Lisätietoja: toimitusjohtaja Timo Taulavuori, p. 040 7453 005 tai timo.taulavuori@puutarhaliitto.fi

 

Kuva 1. Edullisimmillaan pihaan saa viljelypuutarhan kierrätysmateriaaleista. Tämä pieneen pihaan sopiva liikuteltava kaupunkiviljelmä löytyi Berliinistä. Kuva Timo Taulavuori