Uusi Sigill-merkki kertoo ympäristövastuusta

 

Kuluttajien kiinnostus vastuullisesti tuotetuista elintarvikkeista kasvaa. Nyt Sigill-laatujärjestelmän tuottajat voivat käyttää tuotteissaan uutta Sigill-laatuleimaa. Se kertoo, että viljelytoimet ovat sertifioitu laatujärjestelmällä, jonka avulla varmistetaan tuotteiden ympäristö- ja ilmastoystävällisyys.

 

Laatupäällikkö Katarina Lassheikki Puutarhaliitosta kertoo, että valitsemalla Sigill-tunnuksella varustettuja kotimaisia puutarhatuotteita, kuluttaja voi valinnallaan edistää ympäristöä ja ilmastoa huomioivaa tuotantoa. Tämä laatujärjestelmä on hyväksytty myös arvostetun Puhtaasti Kotimainen -merkin käyttöehtoihin, jolloin Sigill-merkkiä voidaan käyttää sen rinnalla pakkauksissa.

 

Merkin ensimmäisiä käyttäjiä Suomessa on Honkatarhat, missä viljellään pääasiassa leikattua jääsalaattia, mutta myös ruukkusalaatteja ja -yrttejä Honkajoella ja Pöytyällä. Näistä jääsalaatti on suosituin, mutta valikoima täydentyy uusilla koetuotannossa olevilla salaateilla, kertoo Honkatarhojen toimitusjohtaja Tomi Levonen.

 

Kohti ilmastoystävällisempää tuotantoa

 

Sigill-laatujärjestelmän piirissä olevat viljelmät kehittävät tuotantoaan yhä ympäristöystävällisemmiksi. Tänä keväänä Honkatarhat keskittyy viljelytekniikan ja ympäristöasioiden kehittämiseen. Tuotanto on pitkälle automatisoitu, jonka ansiosta hygieniataso saadaan pidettyä erittäin hyvänä. Toimitusjohtaja Levonen jatkaa ja kertoo, että sijainnilla Honkajoen Kirkkokallion energiapuistossa on etunsa, sillä alueen kiertotalous on omaa luokkaansa.

 

Uusi Sigill-merkki otetaan käyttöön tuotteissamme mahdollisimman pian, jotta kauppa ja kuluttajat tunnistavat tuotteemme, kertoo Levonen. Merkki näkyy ensimmäisenä Vihreäkeijun leikatulla jääsalaatilla ja makealla frisee-salaatilla maalis-huhtikuun aikana heti, kun saamme uudet pakkauskalvot käyttöön. Katarina Lassheikki Puutarhaliitosta kertoo, että myös muut Sigill-tuottajat ottavat merkkiä käyttöön jo kevään aikana. Sigill -ympäristösertifikaatti on Suomessa myönnetty 13:lle puutarhayritykselle ja määrä on parhaillaankin voimakkaassa kasvussa.  Astetta vaativamman Sigill Ilmasto -sertifikaatin on saanut Honkatarhojen lisäksi Ylitalon puutarha.                                                                                                                                                                                                                                          

 

Kierrätystä ja uusia pakkauksia

 

Sigill ilmastosertifikaatin edellyttämät vaatimukset tukevat Vihreäkeijun viljelyn vastuullisuustavoitteita. Niissä korostuvat ympäristövastuu; energian, materiaalien ja luonnonvarojen säästävä ja tehokas käyttö sekä jätteiden määrän vähentäminen ja kierrätys.

 

Pakkauksissa keskitymme muovijätteen vähentämiseen. Suurin osa jääsalaatistamme kasvatetaan jo ilman muoviruukkua, ja testaamme parhaillaan Woodlyn puumuovi-pakkauksia, joiden avulla fossiilisten raaka-aineiden käyttö vähenee entisestään, kertoo Levonen.

 

Puutarhaliitosta kerrotaan, että Sigill-merkki kertoo kuluttajille kotimaisen tuotannon konkreettisista teoista ilmaston ja ympäristön eteen.  Merkki tukee myös kauppojen asettamia vastuullisuustavoitteita.

 

Lisätietoja:

 

Laatupäällikkö Katarina Lassheikki p. 040 5520267

katarina.lassheikki@puutarhaliitto.fi

 

Toimitusjohtaja Tomi Levonen p. 0400 148194

tomi.levonen@vihreakeiju.com

 

www.sigill.fi

 

Kuva 1. Sigill -laatuleima pakkauksessa kertoo ilmastovastuullisesta tuotantotavasta

Kuva 2. Vihreäkeiju-tuotteiden tuotannossa pidetään huolta Sigill-laatujärjestelmän mukaisesti tuoteturvallisuudesta ja ympäristöstä.