Viherrytetään yhteisvoimin taloyhtiöissä

Moni asukas haluaisi viherryttää, tuoda uusia toimintoja ja lisätä kasveja taloyhtiön yhteisille alueille. Myös parvekkeiden viihtyisyyden lisääminen kiinnostaa. Varmin tapa parantaa asuinympäristöä on ottaa puutarha-asiat esille kevään yhtiökokouksessa. Nyt on aika vaikuttaa asumisviihtyvyyteen ja samalla osallistua myös ilmastotalkoisiin. Jokainen istutettu kasvi -puu, pensas tai kesäkukka – sitoo ilmakehän hiiltä kasvukauden aikana ja hidastaa näin ilmastonmuutosta.

Taloyhtiön pihan kohentaminen lisää kanssakäymistä asukkaiden kesken. Viime vuosina kiinnostus erityisesti hyötypuutarhoja kohtaan on kasvanut. Varsinkin nuoret kaupunkilaiset kaipaavat mahdollisuutta kasvattaa syötävää kodin lähellä. Kasvatuslavojen, kasvihuoneiden ja kattopuutarhojen avulla voidaan taloyhtiön arvoa ja viihtyisyyttä kohentaa mainiosti.

Jotta taloyhtiön viherryttäminen onnistuu.

  1. Yhtiökokouksessa päätetään toimista ja rahoituksesta. Piha ja puutarha otetaan mukaan esityslistalle. Samalla varmistetaan kompostoinnin toimivuus ja biojätteiden lajitteluohjeet.
  2. Hankitaan tietoa ja osaamista. Käydään tutustumassa yhdessä esimerkiksi taloyhtiön hallituksen kanssa puutarhamessuilla erilaisiin viherryttämisen ratkaisuihin ja kasveihin.  Lisätietoa löytyy myös harrastelehdistä ja kirjoista. Apua kannattaa kysyä myös ammattilaisilta.
  3. Sovitaan työnjaosta yhtiön sisällä. Ketkä vastaavat tiedottamisesta ja esimerkiksi talkoiden järjestelyistä. Kasvualustoja ja tarvikkeita kannattaa tilata yhdessä myös asukkaiden omia parvekeistutuksia varten, jolloin säästetään aikaa ja vaivaa.
  4. Mietitään yhdessä lomakausien kastelua ja istutusten hoitovuoroja.
  5. Sovitaan yhteisen sadon jakamisesta ja syksyn sadonkorjuutalkoista.

Tavataan Kevätmessuilla Helsingissä

Kevätpuutarha-messuilla Helsingissä esitellään tänä vuonna mallipihoja. Pihat on suunniteltu erilaisille perheille heidän tarpeisiinsa ja toimintoihinsa. Niiden teknisistä ratkaisuista, kustannuksista ja kasvivalinnoista saa lisätietoa messuilla. Näyttelyssä on tavattavissa monia puutarha-alan asiantuntijoita, joilta saa hyviä neuvoja.

Kevätmessuilla Helsingissä 4. -7. 4. 2019 esitellään myös ideaparvekkeiden lisäksi malliratkaisuja erilaisten perheiden tarpeisiin. Esimerkkejä on edullisesta kierrätystyylistä tyylikkääseen design-parvekkeeseen.

Kuva: Kasvulavat ja -huoneet sopivat myös taloyhtiöiden pihalle Kuva: Timo taulavuori

Lisätietoja:

Timo Taulavuori, Puutarhaliitto ry  timo.taulavuori@puutarhaliitto.fi p. 040-7453005

kevatmessut.fi